Publicerat 31 mars, 2014

Synestetisk helhetsupplevelse inleder MADE

En urpremiär inleder MADE-festivalen den 7 maj 2014. I Saiyah har dirigenten Christian Karlsen, multimedia-konstnärinnan Yoko Seyama och tonsättaren Benjamin Staern skapat ett verk där nyskriven musik och gåtfulla ljusskulpturer är i ständig samklang och rörelse.

En av utgångspunkten är Staerns förmåga att associera toner med färger, så kallad synestesi.

– Det är som en opera fast utan sångare och text. Vi vill låta det visuella och musikaliska stå i centrum för att skapa ett starkare sinnesintryck, säger Christian Karlsen.

Musiken i Saiyah spelas av New European Ensemble, en kammarorkester specialiserad på nutida musik, baserad i Nederländerna som består av skickliga musiker från hela Europa under ledning av svenske Christian Karlsen.

New European Ensemble återkommer flera gånger under festivalen. Dels i egen konsert på lördagen med musik av amerikanskinfluerade tonsättare, dels i allkonstverket Nox Borealis där publiken får njuta av deras spel liggande på madrasser i Teatern. Uppsättningen är en installation av Polarprisvinnaren Kaija Saariaho och den franskemultimedia-konstnären Jean Baptiste Barriere som nu, för allra första gången, framförs live. I taket projiceras ett fladdrande norrsken och sökande stråkar fångar upp det storslagna i vinterns skådespel. Nox Borealis spelas tre gånger, fredag 9 maj.

Dessa föreställningar samproduceras av föreningen Kammarmusik NU, NorrlandsOperan, MADE-festivalen och Umeå2014 med finansiellt stöd av Statens Kulturråd, Statens Musikverk, Kulturbryggan och Umeå kommun.

Norrlandsoperans årligt återkommande scenkonstfestival, MADE, startades 2006 och står för Music, Art, Dance, Experience. Festivalens program består av internationella, nationella och lokala artister och konstnärer som ligger i framkant inom sin genre. I år får vi se bland andra ökenbluesbandet Tinariwen, streetdance-koreografen och poeten Anne Nguyen, sångerskan Julianna Barwick och Min Stora Sorg.

Läs mer: www.madefestivalen.se

Bilden: Dirigenten Christian Karlsen och Polarprisvinnaren Kaija Saariaho. Foto: Janiek Dam.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Synestetisk helhetsupplevelse inleder MADE