Publicerat 20 mars, 2014

Umeå2014 sprider kultur på film

Sami Chinese Project är det första av flera evenemang under kulturhuvudstadsåret som filmats för att kunna nås av en större publik. Föreställningarna kan ses via en ny videoflik på 2014-webben som även samlar dokumentärfilmer från invigningshelgen.

– Vi har sett ett ständigt växande intresse för filmat material, både från våra egna och från andras evenemang. Med en särskild videosida kan vi samla det vi kan erbjuda på ett bättre sätt, säger Elisabeth Lind, kommunikationschef på Umeå2014.

Sedan tidigare har kulturhuvudstadsutskottet gått med på att finansiera en filmdokumentation av ett antal evenemang under kulturhuvudstadsåret, som därefter ska kunna tillgängliggöras på 2014-webben. Evenemangen kan på så sätt nå betydligt fler.

Urvalet av produktionerna har gjorts av 2014 i samråd med projektägarna. Evenemangen varierar i storlek och är utspridda över hela året.

Det första filmade evenemanget som redan publicerats på sidan är dansföreställningen Sami Chinese Project – ett samarbete mellan kinesiska TAO Dance Theater och NorrlandsOperan. Föreställningen framfördes under invigningshelgen 1-2 februari 2014.

Fler produktioner tillkommer löpande under året. Inom kort presenteras till exempel en filmad dokumentation från nyligt avslutade Littfest.

Filmer från invigningen
– På den nya videosidan kan vi varva kortare videoklipp med större produktioner, egenproducerat lika väl som externt. Målet är helt enkelt att försöka samla och visa upp filmer som är relevanta för kulturhuvudstadsåret, säger Anders Magnusson, webbredaktör på Umeå2014.

Här finns också de två filmproduktioner som Umeå2014 låtit ta fram från invigningen av kulturhuvudstadsåret. Dels invigningsshowen Burning Snow den 1 februari 2014 i sin helhet, dels en tio minuter lång dokumentärfilm som tar ett samlat grepp kring stämningen inför och under hela invigningshelgen. Dokumentärfilmen fångar upp röster från arrangörer, deltagare och besökare.

Ökad tillgänglighet
Sedan tidigare kan den som bor i Sverige se SVTs inspelning av Burning Snow på SVT Play. Tack vare den nya film som Umeå2014 nu publicerar kan också nyfikna från utlandet beskåda hela invigningsshowen.

För den som lider av syn- eller hörselnedsättningar finns även syn- och teckentolkade versioner av Burning Snow-filmen tillgängliga på sidan.

Videosidan finns på umea2014.se/video

Bilden: Sami Chinese Project med Tao Dance Theater på Norrlandsoperan. Foto: Andreas Nilsson CC BY-SA 3.0

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Umeå2014 sprider kultur på film