verketnyhetsnotis

Publicerat 12 mars, 2014

Verket vill satsa större

Den alternativa musikföreningen Verket får 90 000 kronor av Umeå2014 för att arrangera sex fristående spelningar med band från hela världen som annars inte skulle ha kunnat ta sig till Umeå.

Syftet med projektet ”Verket/NyVåg 2014″ är att stärka den alternativa musikscenen i Umeå, Västerbotten och Norrland genom att erbjuda möjligheten att boka band som annars inte skulle kunnat ta sig hit och därmed öka professionaliteten hos lokala och regionala arrangörer och musiker, underlätta kontakterna med utomstående musiker, peppa den lokala publiken, samt stärka Verkets och NyVågs ställning inom den internationella musikscenen.

– Efter att Galaxen försvann levde Umeå länge på ryktet om den livliga musikscenen, band kom hit från hela världen för att få spela i Umeå, berättar Viktor Hariz från föreningen Verket.

Mellan 1999 och 2005 höll spelningarna en lägre nivå, men sedan 2006 har föreningen Verket arbetat för att fylla behovet av en oberoende konsertlokal för alternativ musik i Umeå. Men det är svårt att få internationella band att komma så långt norrut.

– Vi har Sveriges överlägset bästa scen för undergroundmusik. Om vi får möjlighet att visa det för större nationella och internationella band kan vi åter bygga upp vårt rykte och få till stånd samma positiva spiral som under 1990-talet, där band själva arbetar för att ta sig till Umeå när de turnérar, och lokala arrangörer lätt kan sätta upp spelningar med större band på Verkets scen, säger Viktor Hariz.

I det här projektet ansvarar sex olika arrangörer från Verket och NyVåg för varsitt arrangemang. Med hjälp och stöd från Verket kommer de att själva boka band och ansvara för att spelningarna genomförs. Verket står för utrustning, ljudteknik och hjälp med marknadsföring etc.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Verket vill satsa större