Publicerat 11 april, 2014

Dansens framtid visas på Spring Forward i Umeå

Fyra dagar av spirande och ung danskonst. I festivalen Spring Forward 24-27 april 2014 möter vi ett tjugotal unga koreografer från lika många länder. En sprudlande dansfest för scenkonstentusiaster och dessutom en myllrande mötesplats för den internationella dansbranschen.

– Det är otroligt inspirerande att få möta det allra senaste från den europeiska dansscenen, från Island till Cypern, från Ryssland till Portugal, säger Johan Hallqvist, producent på NorrlandsOperan som arbetar med förberedelserna inför festivalen.

Spring Forward är ett initiativ av det europeiska dansnätverket Aerowaves och arrangeras varje år i en ny stad. Den här gången av NorrlandsOperan i Europas kulturhuvudstad, Umeå. Så här berättar John Ashford, chef för Aerowaves:

– Det här blir den största Spring Forward-festivalen hittills. Efter Ljubljana, Bassano del Grappa och Zurich, har kulturhuvudstadsåret i Umeå gjort det möjligt för oss att presentera 20 danskompanier från 20 länder för första gången. Mer än 200 dansare och presentatörer kommer att mötas och ta tempen på dans 2014 – och med största sannolikhet blir det hett!

Sverige och Sápmi representeras under festivalen av Nomodaco och Elle Sofe Henriksen som visar varsitt verk under samlingsnamnet Magnetic North under invigningsdagen, torsdag 24 april. Hela festivalen avslutas på söndag 27 april, med en ”Aerowaves Encore”, det vill säga ett verk som har visats tidigare och som nu spelas igen efter önskemål från publiken. Föreställningen heter The Dog Days Are Over och är skapat av den belgiske koreografen Jan Martens.

– Programmet skulle inte kunna vara mer fullsmockat – och alla är välkomna att vara med, antingen i salongen eller online. Publiken kommer att förvånas över dansen, fängslas över kropparnas fysiska uttryck, retas av dansarnas envishet och hänföras av deras atletiska skicklighet, säger John Ashford.

Spring Forward äger rum 24-27 april 2014, främst på NorrlandsOperan, men även Midgårdsskolan, Västerbottens Museum, Balettakademien och Arkitekthögskolan.

Mer information om programmet

Bilden: Annick Pütz, Luxemburg, en av artisterna i Spring Forward. Foto: ©Putz/Ryo

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Dansens framtid visas på Spring Forward i Umeå