Publicerat 10 april, 2014

Första Umepedia-skyltarna på plats

Samtidigt som svenska museivärldens och Riksantikvarieämbetets viktigaste evenemang – Vårmötet Tell me more – äger rum i Umeå tas nästa steg i projektet Umepedia (www.umepedia.se). På torsdagen den 10 april sattes de första QRpedia-skyltarna upp vid Västerbottens museum och Guitars – the Museum.

– Det är verkligen kul att vi under Vårmötet får upp skyltar på just två av stadens museer! Wikimedia Sverige jobbar ofta med olika museer då deras expertis och omfattande material gör dem till oerhört värdefulla samarbetspartners. Museernas inblandning i projektet tar Wikipedia-artiklarna till en helt ny nivå och förstärker kopplingen till stadens kultur, säger John Andersson, projektledare för Umepedia.

Fredrik Fagerlund på Guitars – the Museum är också nöjd med QR-koderna som skapar en interaktiv komponent i utställningarna:

– För oss är det ett sätt att fördjupa upplevelsen av samlingarna då besökaren kan läsa om artister som använt dessa gitarrmodeller. Att ha all den informationen i utställningen vore inte möjligt med vanliga skyltar och dessutom inte på alla dessa språk. Det passar vår idé om att skapa en mer levande utställning och kompletterar våra guidade turer, säger Fredrik Fagerlund.

guitars_skylt
QR-skylten vid Guitars – The Museum sitter tydligt mitt på entrédörren. Scanna med mobilen och läs mer på Wikipedia. Foto: Anders Magnusson.

Skrivstugor breddar innehållet
Den senaste månaden har ett tjugotal personer deltagit i olika så kallade skrivstugor och bidragit till att göra Umeås Wikipedia-artiklar bättre.

– Det har varit en fantastisk trevlig stämning på våra små och intensiva skrivstugor. Deltagarna har fått lära sig hur Wikipedia fungerar och de kan antingen skriva om något de själva brinner för eller arbeta med en uppgift som är extra viktig för projektet. Detta är upp till dem! Flera har även valt att översätta artiklar till spanska, engelska, finska och tyska, säger John Andersson.

Fler skrivstugor planeras under året och redan den 23 april och 7 maj äger ett par skrivstugor rum. Dessa fokuserar specifikt på att få fler kvinnor att bidra till Wikipedia.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Första Umepedia-skyltarna på plats