Publicerat 8 april, 2014

Länk får Sverige att krylla av amatörteater

På åtta regionala Länk-festivaler över hela landet spelar just nu 52 ensembler och 650 unga skådespelare ny specialskriven dramatik. I Umeå hittar vi Länkfestivalen på Sagateatern den 11-12 april med deltagande unga skådespelare från estetiska gymnasier, fristående amatörgrupper och kulturskolegrupper. De är mellan 15 och 20 år gamla.

Efter de regionala festivalerna genomförts hålls en nationell avslutning på Riksteatern i Hallunda den 9-11 maj då ensembler som representerar de regionala festivalerna får delta och möta varandra – ett äventyr som är hett eftertraktat av deltagarna.

På landets unga scener sjuder det av aktivitet, 650 unga skådespelare repeterar och spelar just nu för ensemblerna specialskrivna pjäser av bland annat Anders Duus, Rasmus Lindberg och Martina Montelius. Den första omgången av Länk startade 2012 och när Länk nu genomförs för andra gången är det med nästan dubbelt så många deltagare och regionala teaterfestivaler. Att projektet på två år har växt sig så starkt visar tydligt behovet av såväl aktuell nyskriven dramatik, anpassad för unga scenkonstutövare som möjligheten att få framträda i större sammanhang.

Edward Bromberg är en av initiativtagarna och projektledare för Länk.
– Riksteatern startade Länk för att det saknades nyskrivet material för unga amatörensembler, och det är otroligt roligt att se hur det växer, säger Edward Bromberg. Det är också väldigt spännande att jobba med unga människor som drömmer om ett liv inom scenkonsten, och med Länk får de extra stimulans när de får möta ensembler från hela landet. Dessutom får de en inblick i den professionella teatervärlden genom att spela på en professionell teaterscen, säger han.

Projektsamordnaren för den regionala festivalen i Umeå, Inger Holmberg arbetar till vardags som länsteaterkonsulent i Västerbotten och är mycket positiv till den mereffekt som projektet ger till ensemblerna som deltar. I förarbetet inom respektive regional festival ingår nämligen dels konstnärliga möten med länsteatrarna, det läggs även stor vikt på festivalens professionella inramning.

– Vi vill att ungdomarna som deltar ska gå inspirerade och stärkta ur detta arbete. Och förhoppningsvis få lust att fortsätta att utvecklas genom teaterintresset som jag tror är en bra väg till personlig utveckling.” berättar Inger Holmberg.

Hon ser Länk som en långsiktig satsning på att stärka intresset för amatörteater i stort för landet och för Norrland.

– Amatörverksamhet är och kommer alltid att vara grogrunden för kulturlivet och dess professionella aktiva. Västerbotten är idag en av landets teaterintensivaste län både sett till publiksiffror och antal professionella teatrar i relation till befolkning men en aktiv amatörverksamhet är viktig för att upprätthålla det långsiktigt.” säger hon.

Länk 2014 – Umeå görs i samarbete mellan Riksteatern Västerbotten, Umeå Teaterförening, Västerbottensteatern och Norrbottensteatern samt Riksteatern Norrbotten med stöd av Umeå2014, Region Västerbotten och Norrbottens Läns Landsting. I samband med de regionala Länkfestivalerna publiceras även en antologi där de nyskrivna pjäserna ingår. Antologin ges ut på Gidlunds förlag.

Program:

Fredag 11 april
kl 15.00 Invigning
kl 16.00 Midgårdsskolan, Umeå – Sannas sanna jag av Rasmus Lindberg
kl 19.00 Pajala Kulturskola – Sannas sanna jag av Rasmus Lindberg

Lördag 12 april
kl 10.30 Teater Oliver, Västerås – Mördarnas barn av Katori Hall
kl 15.00 Luleå Estetiska Gymnasium – Sannas sanna jag av Rasmus Lindberg
kl 18.00 Sandvikens Kulturskola – Hyenor av Anders Duus

Bilden: Sannas sanna jag med elever från Midgårdsskolan i Umeå.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Länk får Sverige att krylla av amatörteater