Publicerat 28 april, 2014

Nya idéer formas i ”The Sliperiet”

Sliperiet är drygt 100 år äldre än de nybyggda husen på Konstnärligt campus i Umeå, men det just här som framtiden formas. Huset är en världsunik mötesplats mellan innovatörer, företagare, forskare och alla andra som vill skapa något nytt.

Det ombyggda Sliperiet presenterades vid ett frukostmöte den 25 april. Det inleddes av Linnea Dimitrou, konstnär, formgivare med mera, som förklarade tanken bakom Sliperiet. Hon tog avstamp i ”The Maker Movement”, alltså trenden att själv forma sin omgivning i ställer för att konsumera. Det kan handla om att bygga om sitt hus eller brygga sitt eget öl.

– Det kallas ibland för Ikea-effekten. Om man satt ihop något själv, så lägger man större värde vid det.

Nätets möjligheter
En nutida trend men samtidigt inget nytt, menar Linnea Dimitrou, som nämnde Marx teori om människan som en skapande varelse. Det som bland annat tillkommit sedan hans dagar är ”The Long tail”, alltså möjligheten att sälja nischade produkter via nätet, och att samma kanal erbjuder en enkel väg till publik/köpare.

– De digitala möjligheter som finns inom musiken kan sprida sig till andra produkter. Ta bara 3D-skrivare, som kan användas för att skriva ut så stora saker som husdelar.

Samverkan
Efter Linnea kunde Sliperiets verksamhetschef Tapio Alakkörkö berätta vad huset står för. Ambitionen är att skapa en dynamisk miljö för kunskaps- och kompetensutbyte. Målet är att utveckla, genomföra och stödja samverkan inom innovation, företagande, forskning och utbildning.

Utgångspunkten är verksamheten vid Konstnärligt campus, som omfattar Arkitekthögskolan, Designhögskolan, Konsthögskolan och HUMlab-X.

Avancerad teknik
Bottenvåningen i Sliperiet inrymmer FabLab och andra verkstäder. Bland utrustningen kan nämnas sju 3D-skrivare, en 5-axlig portalfräs och en vatten-laserskärare.

– Tekniken ska vara tillgänglig även för icke-tekniker.

Samma våning innehåller också tre hallar och en Black Box.

– De är viktiga för huset som mötes- och samlingsplats. Här ska det vara möjligt att hålla workshops, presentationer och konferenser, sade Tapio, som också kunde berätta att det internationella namnet på huset är ”The Sliperiet”.

Inkubator
På plan 2 återfinns en ljud- och bildstudio, bland annat erbjuder möjligheter till animeringar och digitalisering av rörelser. Plan 3 inrymmer arbetsplatser, som med sin flexibilitet och olika moduler rymmer 45–50 personer. Redan inflyttningsklara är Interactive Institute och Kulturverket, med verksamhet för barn och unga. Tredje våningen ska också husera inkubatorn eXpression, med plats för 10–15 företag inom det konstnärliga området.

Redan nu är 20 aktiviteter inplanerade före midsommar, trots att Sliperiet egentligen inte invigs förrän i september.

”Sliperiet är unikt”
Umeå kommuns näringslivschef Roland Carlsson menade vid frukostmötet att Sliperiet kommer att få stor betydelse för Umeå.

– Vi har varit runt i världen, och jag vågar säga att Sliperiet är unikt. Det ger en enorm möjlighet att ligga i framkant och ge forskare och studenter från hela världen nya möjligheter. Sliperiet ger även bra förutsättningar för Umeås unga och välutbildade befolkning att möta entreprenörskap. Jag tror också att det kan locka företag att etablera sig i Umeå.

Frukostmötet avrundades av Kenneth Bodin, vd för Algoryx, ett företag i framkant inom simuleringar:

– Jag tror att Sliperiet kan ge möten mellan ingenjörskonst, design och produktutveckling. Det finns inte så många exempel på det i världen. Jag tycker att var och en ska fundera på vad just du kan göra här.

Foto: Johan Gunseus

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Nya idéer formas i ”The Sliperiet”