varmat

Publicerat 29 april, 2014

Receptet för våren, återvändandets årstid

Institutionen för kostvetenskap vid Umeå universitet uppmärksammar kulturhuvudstadsåret genom att låta studenterna ta fram recept som är baserade på de åtta samiska årstiderna. Den tredje rätten är lax med ärtpesto och vårprimörer.

När de skapat sina recept har studenterna utgått från Åsa Simmas beskrivningar av årstiderna. Så här skriver hon om våren, återvändandets tid:
Nu är dagarna och nätterna ljusa, ett bedövande dån släpper isarna, de levande vattendragen kittlar marken, lockar grönskan att återvända. Miessamannu är ordet för maj, kalvmånaden, det är då de tar sina första stapplande steg. Till de trygga, bekanta barfläckarna på fjällsluttningar återvänder de år efter år, till samma bekanta marker. Kalvarna samlar kraft, samlar mod för livsvandringen.

Studenten Matilda Byströms tankar om årstiden och receptet:
”När jag läste texten om Våren-Återvändandets tid for mina tankar till laxens lekande färd genom de levande vattendragen här i Norrland. Den gröna ärtpeston med Västerbottensost symboliserar grönskan som sakta men säkert kommer smygande. Till detta ville jag servera vårprimörer vilka, som namnet tyder på, hör årstiden till.”

Receptet:

Lax med ärtpesto och vårprimörer
(4 portioner)

4 portionsbitar lax
1 msk smör eller olja
Salt
Citronpeppar
8 små morötter
I knippe sparris
600 g potatis
1 knippe rädisor
1 knippe vårlök, eller två vanliga lökar
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Ev Timjan eller Rosmarin

Pesto
2,5 dl ärtor
1,5 dl riven västerbottensost
1 tsk citronsaft
1-2 vitlöksklyftor
1-1,5 dl olja
1 msk Basilika
Salt
Vitpeppar

Så här gör du:

Primörer

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj primörerna, Skär potatisen i klyftor, dela morötterna och rädisorna på hälften och skär löken i skivor eller klyftor.
  3. Sprid ut alltsammans på en plåt klädd med bakplåtspapper och ringla över olja. Strö över salt, peppar och ev rosmarin eller timjan. Ställ in i ugnen i cirka 30 minuter eller tills primörerna är mjuka.

Pesto

  1. Koka ärtorna enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna.
  2. Mixa ärtor, Västerbottensost, vitlök och citron i matberedaren tills allt är en slät röra.
  3. Häll i lite olivolja i taget, under tiden matberedaren är igång. Fortsätt mixa till önskad konsistens.
  4. Smaka av med basilika, salt och peppar.

Lax

  1. Stek laxen i antingen smör eller olja på medelstark värme i ungefär 3 minuter på varje sida eller tills laxen har uppnått en innertemperatur på 52 grader.
  2. Krydda med salt och citronpeppar.

Läs mer om projektet

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Receptet för våren, återvändandets årstid