Publicerat 29 april, 2014

Smått blir stort på nordligt teateräventyr

Norrländsk passion är tre olika teaterpjäser som vävs samman med nya inslag till ett äventyr för både publik och alla medverkande.
– Ett kalejdoskop av uttryck, konstaterar en upprymd Mia Nilsson vid Norrbottensteatern, en av många skådespelare som kommer att stå på scenen.

Det hamras, monteras och lyfts. Scenen och läktarna monteras mitt framför näsan på den lilla grupp journalister som bjudits in till ishallen på Noliaområdet, där premiären kommer att äga rum om bara några dagar.

np_pk_550_2
Under turnén ska scenen byggas upp, om och om igen, på inomhusarenor runtom i Norrland. Det blir en hel del bärande. Foto: Anders Magnusson

På plats under presentationen finns några av skådespelarna från Norrbottensteatern, vars uppsättning Måste hem innan det blir mörkt nu vävts in i den större helhet som stavas Norrländsk passion. Eller som det står i underrubriken: ”Ett storslaget teateräventyr på turné i norr”.

– Det större sammanhanget är den främsta skillnaden jämfört med vårt annars rätt intima kammarspel. Scenen är betydligt större. Tidigare har vi haft en väldigt strikt struktur där varje steg har betydelse. Nu har vi plötsligt 25 steg på oss att förmedla samma sak, samtidigt som det gäller att hålla kvar vid sin karaktär, förklarar Mia Nilsson, skådespelare vid Norrbottensteatern.

– Jag tycker att det fungerar utmärkt att skala upp och sammanhanget känns också helt rätt. Alla pjäserna handlar om samtiden och människor i norra Sverige, och människor är vi ju allihop, konstaterar Mia Nilsson.

Hon poängterar även att projektet även skapar många nya möten mellan olika aktörer, något som öppnar för nya idéer och samarbeten.

Visa konstnärlig kapacitet i norr
Västerbottensteaterns tidigare chef Med Reventberg har varit en av de mest drivande bakom Norrländsk passion, vars drivkraft har varit att lyfta fram och sätta ljus på den konstnärliga kapaciteten som faktiskt finns hos länsteatrarna i Norrland.

Norrländsk passion är egentligen ett hopkok av tre fristående teateruppsättningar av länsteatrarna Västerbottensteatern, Norrbottensteatern och Scenkonstbolaget/Teater Västernorrland. Dessa produkter har sedan vävts ihop av regissören Olle Törnqvist, med hjälp av dans av Teater Barda från Estrad Norr/Jämtlands läns teater samt jojk, dans och spoken word från Giron Sámi Teahter.

– Hela idén är egentligen fullständigt galen. Resultatet är en smältdegel av vad de fem nordligaste länsteatrarna sysslar med i dag, säger Olle Törnqvist som är mycket hoppfull om att resultatet blir bra.

np_pk_550_3
I mitten av ett hektiskt scenbygge står Olle Törnqvist och svarar på journalisternas nyfikna frågor. Foto: Anders Magnusson

7 orter och 19 föreställningar under en dryg månads tid, samt omkring 50 personer på scenen inklusive en lokal kör på varje plats säger en del om projektets omfattning.

Den 3 maj är det premiär. Därefter blir det turné genom Norrland fram till 19 juni.

Läs mer på norrlandskpassion.se

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Smått blir stort på nordligt teateräventyr