Publicerat 30 april, 2014

Stämningsfullt välkomnade av våren i Umeå

Kulturhuvudstadsårets tredje årstidsinvigning handlade om vårens återvändande, vilket firades på Rådhustorget i Umeå på valborgsmässoafton. Höjdpunkten var Talang-aktuelle Jon Henrik Fjällgren och hans unika samarbete med Umeåbandet Winhill/Losehill.

Nu har vi lämnat vintern bakom oss och klivit in i återvändandets årstid, Gijrra, som välkomnades med en härlig blandning av jojk, pop, poesi och performance. I sann valborgsanda slog vädret om till snöyra, men det satte inte stopp för hundratals nyfikna att sluta upp framför scenen på Rådhustorget i Umeå.

En tanke till miljön
Invigningsshowen smygstartade redan klockan 14.00 med performanceakten Convoy av Gunilla Samberg, bestående av 16 barnvagnar med växande gräs som långsamt styrdes genom centrum, som en symbol för bräcklighet, skörhet, miljöpåverkan och framtida hopp. Processionen gjorde slutligen ett kortare stopp på scenen på Rådhustorget där konferenciern Solja Krapu tog vid. Queenfish & Other tales gjorde ett stämningsfullt uppträdande, följt av Solja Krapus egen poetiska tolkning av återvändandets årstid med vårens brusande forsar och stapplande renkalvar.

Talang-artist lockade
Sedan var det dags för den Talang-aktuelle Jon Henrik Fjällgren att uppträda, och det märktes på den tillströmmande publiken att intresset för den samiske sångaren var stort. Efter att han framfört sin tv-kända ”Daniels jojk” anslöt det kritikerrosade popbandet Winhill/Losehill på scenen, för att gemensamt med Jon Henrik framföra den låt som tagits fram exklusivt för dagens framträdande. Winhill/Losehill framförde några stämningsfulla låtar och avrundade hela showen med en helt färsk låt från deras kommande skiva och efter uppträdandet följde mingel i glashuset med artisterna.

I samband med invigningen visades kortfilmen Gijre av filmaren Oskar Östergren. Totalt görs åtta filmer under året – en för varje samisk årstid. Utöver att visa årets växlingar så är filmerna personporträtt på åtta samiska kreatörer och i Gijre är det dansaren Ola Stinnerbom som porträtteras.

Årstiden invigs även i Sundsvall senare under kvällen, samt i Örnsköldsvik den 3 maj och i Härnösand den 10 maj.

Bilden: Jon Henrik Fjällgren och Winhill/Losehill. Foto: Fredrik Larsson.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Stämningsfullt välkomnade av våren i Umeå