vartecken2

Publicerat 2 april, 2014

Västernorrland och Umeå inviger våren tillsammans

Snart är det dags att inviga den tredje årstiden våren – gijrra – under det europeiska kulturhuvudstadsåret. Invigningen blir en tredelad upplevelse med start i Sundsvall och Umeå 30 april, därefter Örnsköldsvik 3 maj och Härnösand 10 maj.

Det europeiska kulturhuvudstadsåret i Umeå är indelat i åtta årstider enligt det samiska kalenderåret. Varje årstid har en egen invigning och de två första har redan genomförts i Umeå. Årets tredje årstid våren, eller gijrra, invigs av Västernorrland och Umeå tillsammans.

– Umeå2014 har från början strävat efter att hela norra Sverige ska vilja engagera sig i kulturhuvudstadsåret. Därför är vi väldigt stolta över samarbetet med andra städer och länen i norr. Det är fantastiskt roligt att vi kan genomföra den tredje årstidsinvigningen tillsammans med Västernorrland, säger Marie-Louise Rönnmark, kommunalråd i Umeå och ordförande för kulturhuvudstadsutskottet.

Invigningen börjar i Sundsvall och Umeå på valborgsmässoafton den 30 april.

– Kulturhuvudstadsåret Umeå2014 är viktigt för Sundsvall, och vi är en aktiv samarbetspartner i det vi kallar Det nordliga rummet. Det här är ett bra tillfälle att visa på ett starkt kulturellt samarbete mellan Västernorrland och Umeå. Vi ska skapa en minnesvärd årstidsinvigning, med en färgsprakande palett av kulturevenemang där vår gratisshow på Norra Berget med en lockande artistblandning blir pricken över i:et, säger Ulla Näsman, direktör för Kultur & Fritid på Sundsvalls kommun.

– Vi ser verkligen framemot att få hälsa våren välkommen genom en årstidsinvigning i Umeå på valborgsmässoafton. Programmet kommer att bygga på medskapande och samarbete med det rika kulturlivet som finns i Västernorrland. Vi vill gratulera de andra städerna till väldigt bra invigningsprogram, säger Shauna Adams, programproducent på Umeå2014.

Lördagen den 3 maj fortsätter Invigningen i Örnsköldsvik.

– Örnsköldsvik inleder återvändandets årstid med en mängd kulturella aktiviteter. Den samiska föreningen Orrestaare sätter upp en lägerplats i parkområdet mellan museet och torget. Museet öppnar sin nya stora utställning och en skulptur invigs på torget. Under hela dagen pågår scenprogram på och omkring torget, här ska finnas något för alla! Vi är stolta och glada över att få möjlighet att vara en del av kulturhuvudstadsåret och den samverkan inom regionen som detta medför. Vi ser fram emot en härlig invigningsdag med kulturen i fokus, säger Katarina Larsson, kulturchef i Örnsköldsviks kommun.

– Kultur är att odla livslust och kulturens vikt för människan kan inte nog understrykas. Genom att fira tillsammans i hela regionen får vi alla tillgång till många fler olika kulturyttringar, säger Elvy Söderström, kommunstyrelsens ordförande i Örnsköldsvik.

Invigningen avslutas med aktiviteter runt om i Härnösand den 10 maj.

– I Härnösand möter vi våren med Världens Liv. I samarbete med Scenkonstbolaget har vi satt samman ett rikt heldagsprogram med medskapandet i fokus. Allt äger rum i området kring Teatern och Technichus Science Center samt på torget. Jag ser fram emot denna händelse som är ett spännande och nyskapande bidrag till kulturhuvudstadsåret, säger Göran Sjögren, kulturchef på Härnösands kommun.

Foto: Susanne Nilsson. Creative Commons: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Västernorrland och Umeå inviger våren tillsammans