Publicerat 22 maj, 2014

Internationell scenkonst på Festival Normal

Den 3–5 juni 2014 bjuds Umeåbor och tillresta gäster in till en fullspäckad och annorlunda scenkonstfestival. För tredje gången genomförs Festival Normal – Unlimited!

Det gedigna program som Festival Normal presenterar gör upp med de normer som utestänger många människor från att både ta del av kulturlivet och själva vara kulturaktörer. Under festivalen kan man ta del av teater, dans, workshops, seminarier och film med gäster från bland annat Storbritannien, Palestina, Finland och Norge. Festivalen äger rum på NorrlandsOperan, Ögonblicksteatern och Kulturcentrum för barn och unga.

Ögonblickteatern, som projektleder festivalen, menar att så länge teatrar och salonger hålls stängda för personer med funktionsnedsättning går scenkonsten och samhället miste om bredare kunskap, och framför allt bättre konst.

– Hela tanken med den här festivalen är att vända upp och ner på våra invanda föreställningar kring vem som kan vara scenkonstnär och inte, säger Elinn Bolonassos som är projektledare för Festival Normal – Unlimited! på Ögonblicksteatern.

En av höjdpunkterna under festivalen blir helkvällen med Candoco Dance Company. Deras Triple Bill består av tre dansverk som tillsammans bildar ett underhållande, roligt och teatraliskt program. Miniatures av Lea Andersson är futuristiskt och flirtar med den Elisabetanska eran. Notturnino är en ny lekfull och gripande koreografi av Thomas Hauert. Tredje stycket är Trisha Browns eleganta och sprudlande Set and Reset/Reset (bilden).

Festivalen genomförs i samverkan med flera lokala aktörer som brinner för att göra kulturen mer tillgänglig. Bland samarbetsparterna finns Rättighetscentrum Västerbotten, Dans i Västerbotten, Kulturstorm, Teatercentrum Norra, Konstfrämjandet Västerbotten, Handikappförbundet och Kulturcentrum för barn och unga.

Hela programmet för festivalen hittar du här

Bilden: Trisha Browns Set and Reset/Reset. Foto: Hugo Glendinning.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Internationell scenkonst på Festival Normal