Publicerat 15 maj, 2014

Lettlands landsbygd på besök i Umeå

Nu öppnar en ny fotoutställning vid Sune Jonsson Centrum för Dokumentärfotografi i Umeå. Som en del av utbytet mellan de två europeiska kulturhuvudstäderna Umeå och Riga visas nu bilder av den prisbelönta dokumentärfotografen Inta Ruka från Lettland.

dainasliv_550

Utställningen Dainas liv fokuserar på Inta Rukas fotografier av bondkvinnan Daina Tavare och hennes familj i fattig glesbygd i östra Lettland nära gränsen till forna Sovjet, från 1981 fram till i dag. Bilderna visas parallellt med Sune Jonssons bilder från 50- och 60-talets Västerbotten och likheterna är många gånger slående.

Medan Sune Jonsson gärna låter sina bilder tala för sig själva är Inta Ruka mån om att den som ser hennes bilder ska få veta helheten. Därför kommer alla bilder att utrustas med förklarande skyltar.

– Fotografi är inte bara den sekunden det tar att trycka på knappen. Det är allt runtomkring, samtalen och händelserna, förklarar Inta Ruka under en rundvandring bland utställningens fotografier.

Fotoföreningar i samarbete
Utbytet mellan de båda länderna under kulturhuvudstadsåret omfattar även Umeå Fotoklubb, som inlett ett samarbete med Ogre fotoklubb i Lettland som förhoppningsvis kan leva vidare även framöver.

Temat är livet längs älvarna som rinner genom respektive stad. Umeå Fotoklubb bidrar därför med bilder längs med Umeälven och resultatet presenteras vid två gemensamma utställningar – en i Umeå och en i Ogre.

Vernissage sker den söndagen den 18 maj kl 14.00 och då kommer även filmaren Maud Nycander att delta och visa sin dokumentärfilm Vägens ände om just Daina Tavare i Lettland. Fotoutställningen visas fram till och med 24 augusti 2014.

Fram till juni visas även Sune Jonssons fotografier upp vid Fotografiska museet i Riga.

Läs mer om utställningen här

Bilden (s/v): Edgars, Daina & Iveta Tavare, Balvi, Lettland, 1986. Foto: Inta Ruka.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Lettlands landsbygd på besök i Umeå