dansabstrakt

Publicerat 13 maj, 2014

Världspremiär för dansverk

I oktober 2014 blir det världspremiär för Cullbergsbalettens nya föreställning Works i Umeå. Det är första gången sedan 1999 som Cullbergbaletten förlägger en premiär utanför Stockholm. Umeå teaterförening, som är medarrangör, får 97 000 kronor i medfinansiering från Umeå kommuns kulturhuvudstadsutskott.

Helaftonsföreställningen består av två delar, 11th Floor av den kanadensiske stjärnkoreografen Edouard Locke och Tones and Bones av Stina Nyberg. Projektet beskrivs som ett möte mellan ungt och etablerat. Det blir ett klassiskt passionsdrama inspirerat av 1950-talets film noir och ett integrerat verk där koreografin, ljudet och ljuset spelar lika stora roller.

Edouard Lock räknas som en av de banbrytande inom den moderna dansen. Han har haft internationella framgångar med flera olika danskompanier och arbetat med Frank Zappa och David Bowie. Stina Nyberg tog examen 2012 och har bland annat samarbetat med det svenska bandet The Knife.

– Umeå är en framstående dansstad både nationellt och internationellt, säger Marie-Louise Rönnmark, kommunalråd och ordförande i kulturhuvudstadsutskottet. En premiär av den här kalibern skulle vanligtvis ha hållits i Stockholm, Paris eller Amsterdam och den visar att Umeås satsning på kultur också attraherar världsnamn.

Umeå teaterförening planerar att bjuda in och samarbeta med Umeå Fashion Week och samarbeta med andra teaterföreningar i Västerbotten. Föreställningen förväntas få stort genomslag. Redan nu märker Cullbergbaletten av ett stort internationellt intresse för den kommande premiären.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Världspremiär för dansverk