Publicerat 2 juni, 2014

Biljettsläpp för höstens danssäsong

En danssäsong med vågor, video och kära återseenden. Umeå Jazzfestival som fortsätter att locka till sig de främsta av världens artister och Sveriges Radios Symfoniorkester som laddar upp inför BBC Proms. Den 2 juni släpper NorrlandsOperan biljetterna till flera av höstens evenemang.

– I höstens danssäsong möter vi kroppar i flera olika spänningsfält. Vi har koreografer som utforskar vad som händer med kroppen och identiteten i digitala och offentliga miljöer. Men också dansskapare som tänjer på gränserna för vad kroppen faktiskt klarar av, säger Norrlandsoperans danschef Birgit Berndt.

Säsongen drar igång i september med Marmelad, ett sött verk av Claire Parsons för de allra minsta. I september visas Joseph & MM, där två dansskapare, Alessandro Sciarroni och Ludvig Daae, båda rör sig mellan det digitala och det fysiska rummet med filmkameran som hjälp. I oktober visar vi två föreställningar i samarbete med Umeå Teaterförening. Virpi Pahkinen gör sin majestätiska Scarabé. Därefter återser vi Peter Jasko och Anton Lachky från uppskattade Les SlovaKs, den här gången i varsitt verk, Solo 2009 & Mind a Gap.

I november är det dags för höstens storsatsning, Waves, där Peter von Poehls nyskrivna musik tolkad av NorrlandsOperans Symfoniorkester möter koreografi av Héla Fattoumi & Eric Lamoureux (Manta, Masculines). Därefter tar Ingrid Olterman med flera plats i det offentliga rummet med Movements’ Corner. Skånes Dansteater gästar oss i december med …AND…, där Björn Säfsten och Philippe Blanchard står för koreografin.

Musikaliska finbesök
NorrlandsOperans Symfoniorkester fortsätter även under hösten att spela klassiker och urpremiärer om vartannat.

– Efter den häftiga urladdningen i Elektra blir det skönt att låta kollegorna från Sveriges Radios Symfoniorkester göra jobbet i Mahlers tvåa, säger Marco Feklistoff, musikchef på NorrlandsOperan.

Den framförs under ledning av Daniel Harding i Idunteatern på Folkets hus, tillsammans med Radiokören, Erik Westbergs vokalensemble och solister. Det hela blir en exklusiv försmak av deras inslag i årets BBC Proms! I september kommer sedan nästa gästspel, Norrbottens kammarorkester med dirigenten Okko Kamu och sopranen Maria Fontosh som vi senast mötte i Eugen Onegin.

Europas främsta jazz till Umeå
Umeå Jazzfestival, 21-26 oktober, fortsätter att locka till sig de främsta av världens jazz- och improvisationsmusiker, samtidigt som den bejakar lokala talanger. Och naturligtvis läggs ett särskilt fokus på artister från Europa detta speciella år. Vilka artister som spelar i årets festival kommer att avslöjas allt eftersom, men redan nu släpps festivalpassen till försäljning.

Barnslig improvisation
I september är det dags för plask, sång och rytm i Zingazing av Ensemble Yria för 1–5-åringar. I samband med jazzfestivalen bjuds de lite större barnen (5–9 år) med på Cataplufs Musikaliska Resa tillsammans med improvisationsmusikern Adriano Adewale.

Men innan hösten drar igång på riktigt vrider vi det sista ur sommaren med en riktigt stämningsfull konsert, Guld & silver, med Zornmärkta riksspelemän från Norr- och Västerbotten. Den 8 augusti spelar de sina mest älskade låtar i Helena Elisabeth kyrka på Gammlia.

Biljetterna till flera av ovanstående evenemang släpps som sagt i dag den 2 juni. Läs mer om evenemangen på Norrlandsoperans hemsida.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Biljettsläpp för höstens danssäsong