Publicerat 16 juni, 2014

Körfestivalen äntrar scenen

30-tal körer med cirka 750 sångare bildar Umeås första internationella körfestival. Festivalen inleds tisdag den 17 juni och täcker även in midsommarafton och invigning av kulturhuvudstadsårets fjärde årstid.

Körfestivalen A Choral Midsummer Light’s Dream – Umeå International Choir Festival sker under Norrlands ljusaste vecka, midsommarveckan. Mängder av uppträdanden och seminarier avlöser varandra, och med ca 750 sångare har kammarkören Sångkraft som arrangerar det hela en hel del att bita i.

– Ja nu är vi i full gång! De första körerna, Carmina Mundi och Egregor Vocal anländer i dag måndag och då möter vi upp dem med körsång ute på flygplatsen, säger en entusiastisk Leena Hortéll på körfestivalen.

Sex internationellt erkända körer har bjudits in till festivalen, däribland S:t Jacobs Ungdomskör från Stockholm, som senast vann den prestigefyllda körtävlingen European Choral Grand Prix i Debrecen, Ungern.

Webbsänd invigning
Klockan 12.00 tisdag den 17 juni invigs hela körfestivalen på Rådhustorget, med tal av bland annat förre landshövdingen Georg Andersson varvat med sång. Vid dåligt väder flyttar invigningen in till Norrlandsoperan. Evenemanget livesänds också på webben, för den som inte har möjlighet att vara på plats fysiskt.

Flera av veckans övriga kvällskonserter kommer också att livestreamas på webben genom DLA Play, där de även kommer att kunna ses i efterhand, liksom på Umeå2014-webben. För fullständigt program klicka här. Liveströmmen sker på dlaplay.se/live/

Midsommarafton och årstidsinvigning
Fredag 20 juni kl 12.00 blir det midsommarfirande i Döbelns park. Då är det fritt fram att ta med familjen, vännerna och en picknickkorg – eller köpa mat på plats. Det blir dans kring midsommarstången, Vocal Battle och korta konserter.

Klockan 16.00 invigs den fjärde samiska årstiden Gijrragiessie tillsammans med Umeå2014 – med bl a Kraja, Ára och Floating trunks. Läs mer här.
Därefter ger Sångkraft sin stora festivalkonsert, kl 17. Blir det dåligt väder håller man i stället till inne i stadskyrkan.

Mer om körfestivalen och det fullständiga programmet hittar ni här:
http://umeachoraldream.se/

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Körfestivalen äntrar scenen