umea2014-1_Fredrik Larsson

Publicerat 24 juni, 2014

Kultur mot rasism och klirr i kassan av kultur

Kultur och rasism, medieskugga över Norrland och klirr i kassan av kultur – okej eller inte? Det är vad som står på agendan när Umeå2014 och Region Västerbotten besöker Almedalen.

Umeå, Europas kulturhuvudstad 2014 och Region Västerbotten kommer i år arrangera ett program präglat av kultur, samhällsengagemang, hållbar utveckling och laddade möten. På dagtid blir det seminarier, kvällstid debatt i Sverker Olofssons soffa. Dessutom kommer performance-verket Convoy att tåga genom folkmassorna. Convoy använder symboler som växande gräs och barnvagnar för att mobilisera vårt gemensamma ansvar för en hållbar utveckling, ett kärnvärde för både Umeå2014 och Region Västerbotten.

Seminarier och övrigt innehåll i korthet:

Kultur mot rasism
Debatt: Umeå2014 och den samiska representationen
Vad händer när ett urfolk som sedan urminnes tider blivit osynliggjorda får en central plats i en stad? Vilka blir reaktionerna och hur kan kulturen fylla de kunskapsglapp som skapar fördomar?

Kunskapsbristen om den samiska kulturen har blivit tydligt under kulturhuvudstadsåret i Umeå. Redan vid ansökningsförfarandet arbetade samiska organisationer med tematiska projekt som skulle vara bärande för Umeå2014. Under den stora invigningen blev det därför naturligt att samiska kulturaktörer och teman skulle genomsyra invigningsceremonin. Under och efter invigningen ifrågasattes den samiska närvaron, och rasistiska och kränkande kommentarer förekom. Umeå2014 vill synliggöra den samiska kulturen och på så vis minska de kunskapsglapp som finns. Under seminariet vill vi berätta om och diskutera hur vi har arbetat och ställa frågan: hur kan kulturens kraft användas för att synliggöra och förändra rådande strukturer?

Medverkande: Anne Woulab, producent för Sápmi today. Eva Conradzon, projektledare för Ubmejen Biejvieh – samisk vecka, Umeå sameförening. Michael Lindblad, ordförande, Umeå sameförening och med i det samiska konstnärliga rådet för Umeå2014. Annette Löf, forskare på Centrum för Samisk forskning (CeSam). Sven-Olov Edvinsson, kommunalråd, Umeå kommun. Nina Björby, ordförande i Region Västerbottens kulturberedning.

Moderator: Sverker Olofsson
Dag: onsdag den 2/7 kl. 13.00–14.00
Plats: Novgorodgränd 1, Visby

*

Klirr i kassan av kultur?
Går det att räkna hem en kultursatsning – och får man det – eller ska kulturen bara finnas för sin egen skull?

En diskussion om kulturell tillväxt med utgångspunkt från kulturhuvudstaden Umeå. Umeå2014 har sedan utnämningen fått kritik för att pengar tas från den kommunala kassan och satsas på kultur, men den första analysen visar på en kraftig ökning av antalet besökare i Umeå och norra Sverige. Det ser ut som att Umeå kan räkna hem sin satsning. Frågan är bara hur man räknar ut vilket värde som skapats för kommuninvånarna – och hur man kommunicerar det. Och om hur man skapar jobb och tillväxt med kulturen som draghjälp.

Medverkande: Marie-Louise Rönnmark, kommunalråd och ansvarig för Umeå2014, Umeå kommun. Lars Westin, professor i regionalekonomi, Umeå universitet. Dan Hjalmarsson, generaldirektör, myndigheten för tillväxtanalys. Gunilla Carlsson, ordförande riksdagens kulturutskott, Sveriges riksdag. Anna Wikholm Kjellberg, Visit Umeå. Annika Sandström, länsturistchef, Region Västerbotten. Anna Olofsson, marknadschef, Umeå kommun. Nina Björby, ordförande i Region Västerbottens kulturberedning, Region Västerbotten. Gunilla Samberg, konstnär.

Moderator: Pia Sjögren
Dag: 1/7 2014 13:00 – 16:00
Plats: Novgorodgränd 1

*

Varför är alla tysta när medierna tystnat – om medieskuggan över norra Sverige
Varför är media mer intresserade av att beskriva norra Sverige med schabloner än att grundligt och sakligt bevaka det som händer i regionen? Samma tendenser syns i övriga Sverige. Om ”gammel-medierna” överger norra Sverige måste det satsas på de nya.

TT har lagt ner sin enda redaktion i norra Sverige och bevakar området från Stockholm. SVT ska omforma och dra ner på nyhetsbevakningen i norra Sverige och TV4 lägger ner sina lokalredaktioner. Området mellan Uppsala och Kiruna är mer än halva Sverige och ska bevakas huvudsakligen från Stockholm. Årets sommarpratare domineras av Stockholms innerstad – ingen har bostad norr om Bollnäs. Allt detta samtidigt som Sveriges två tillväxtregioner ligger i Norr- och Västerbotten och Umeå är Europas kulturhuvudstad 2014.

Medverkande: Sverker Olofsson, journalist och samhällsdebattör. Torbjörn Halvardsson, vd, Företagarna Västerbotten. Anders Westermark, vd, Norran. Thomas Hartman, kommunikationschef, Region Västerbotten. Marie-Louise Rönnmark, kommunalråd, Umeå kommun. Muharrem Demorik, kommunalråd, Linköping. Anette Novak, vd på Interactive Institute.

Moderator: Sverker Olofsson Dag: 1/7 2014 16:00 – 17:00
Plats: Novgorodgränd 1

*

Från strategier och höga ambitioner till effektiv kommunikation – hur gör man?
Om varumärken, trender, och kanalval i ett snabbt föränderligt kommunikationslandskap. Företrädare från offentlighet och näringsliv – såväl lokalt, regionalt som nationellt – ger exempel på och diskuterar viktiga vägval. Hur tar vi tillvara på alla de möjligheter som finns tillgängliga för att nå ut med vad vi vill säga? Hur matchar vi kanaler med målgrupper för att åstadkomma det vi vill uppnå? Intressanta företrädare från offentlighet och näringsliv – såväl lokalt, regionalt som nationellt- ger exempel på och diskuterar viktiga vägval när det gäller kommunikation och påverkan.

Medverkande: Ewa-May Karlsson, kommunalråd, Vindels kommun. Nina Björby, ordförande kulturberedningen, Region Västerbotten. Thomas Hartman, kommunikationschef, Region Västerbotten. Torbjörn Johansson, Innovation impact. Christoffer Svanberg, marknadschef, Skellefteå kraft. Carina Zolland, informationschef, Polarbröd. Andreas Löwenhöök, Oppositionsråd, Skellefteå kommun. Jan Sturesson, Global Leader Government and public services PWC. Agnes Gudmundson Lidbeck, Chef GD-staben, Svenska institutet. Karin Arvidsson, europeisk marknadsföringschef, Umeå 2014.

Moderator: Nina Björby Dag: 3/7 2014 09:00 – 12:30
Plats: Novgorodgränd

*

Convoy
Convoy i Visby är en installation och performance skapad av konstnären Gunilla Samberg. Sexton barnvagnar med växande gräs är installerade i Helge Ands ruin från 1200-talet. Vitklädda förare kommer under fem dagar att gå i procession genom centrala delar av Visby. Convoy är en räddningsaktion som hämtar sin inspiration från samisk tradition, ekologi och mytologi. Convoy vill aktivera vårt gemensamma ansvar för en hållbar utveckling och använder växande gräs och barnvagnar som symboler, som manar oss att värna om vår genensamma miljö; jord, luft och vatten för kommande generationer.

Vernissage/visning: måndag 30 juni kl 17.00–18.30 i Helge And ruin, 50 meter norr om Domkyrkan. Välkomna, ta gärna med gäster. Tisdag 1/7, 11.30 kollektiv performance i centrala Visby.

*

Kvällsdebatt i Sverker Olofssons soffa
Varje kväll klockan 21.00 möts medverkande från Västerbotten och övriga Sverige för att diskutera aktuella frågor i Almedalen. Medverkar gör bland annat Ibrahim Baylan (S), Staffan Forsell, vd Kulturrådet, Maud Olofsson och Anna Borgeryd, ägare Polarbröd.

Bilden: Convoy. Foto: Fredrik Larsson.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Kultur mot rasism och klirr i kassan av kultur