recept_varsommar

Publicerat 20 juni, 2014

Receptet för vårsommaren, växandets årstid

Institutionen för kostvetenskap vid Umeå universitet uppmärksammar kulturhuvudstadsåret genom att låta studenterna ta fram recept som är baserade på de åtta samiska årstiderna. Den fjärde rätten är rosépeppargravad röding i stekpannebröd.

När de skapat sina recept har studenterna utgått från Åsa Simmas beskrivningar av årstiderna. Så här skriver hon om vårsommaren, växandets årstid:
Försommaren, försiktigt klär sig jorden i grönska, smyckar sig med färger från växtligheten. Aktsamt och trevande sträcker hon sig i den varma luften, grödan växer sig starkare. Trädens löv blir modigare låter sig lekas av vinden. Myggan driver renhjorden till fjällens glaciärer. Vi förbereder oss att flytta till fjällen där kalvarna fått vara, fått växa i sin trygga renhjord.

Studenterna Linda Isakssons och Maria Johanssons tankar om årstiden och receptet:
I sommarens gryning utnyttjar vi den kommande grönskan och naturens resurser. Detta är typisk norrländsk mat som är lättillgänglig och enkel att ta med för tillagning ute på muurikkan eller i stekpannan.

Receptet:

Rosépeppargravad röding i stekpannebröd
(4 portioner)

Gravning:
4 st portionsrödingar
1 msk socker
1 msk salt
1 msk rosépeppar krossad

Tillagning:
1 msk smör till stekning
6 st mandelpotatisar
4 msk smör
4 st pannbröd
2 msk gräslök, hackad
150 g blandad sallad

4 aluminiumfolieark
(Här är fisken gravad med rosépeppar. Andra alternativ är rivet skal av 1 lime eller 2 tsk krossade enbär. Fisken behöver bara ligga ungefär en halvtimme för att få smak om man har små filéer, större kan ligga längre. Ska den ätas bara gravad, bör den frysas först).

  1. Rensa och filéa fisken. Torka av filéerna. Blanda gravningen och gnid in den i fiskfiléerna. Låt stå i ca 30 minuter.
  2. Koka potatisen mjuk. Bred smör på brödet och mosa en del av potatisen grovt ovanpå.
  3. Hetta upp smör i en stekpanna. Torka av fisken och bryn den hastigt i smöret. Lägg potatisen ovanpå, strö över gräslök och sallad.
  4. Rulla ihop till rullar med hjälp av folien.

Kryddat pannbröd
2 tsk blandade brödkryddor
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
ca 8 dl rågsikt
2 ½ dl filmjölk
½ dl sirap

  1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Spar 1 dl mjöl till utbakningen.
  2. Tillsätt filmjölken och sirap och knåda ihop till en deg.
  3. Dela degen i fyra bitar och kavla ut till tunna rundlar som får plats i en stekpanna.
  4. Ställ stekpannan på glöden eller på grillen och baka bröden i en torr panna. När bröden börjar jäsa upp är det dags att vända. Stek ytterligare någon minut.

Läs mer om projektet

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Receptet för vårsommaren, växandets årstid