Publicerat 18 juni, 2014

U x U får tre starka nytillskott

Om exakt en månad öppnar portarna Umeås nya musikfestival U x U Festival. Mattias Alkberg, Frida Selander och Bäddat för trubbel är de tre senaste akterna som presenterats.

De är alla starka akter med mycket samhällspatos, och självklara röster i debatten och i vardagen. Mattias Alkbergs samhällskritiska katalog är enorm. Frida Selanders feministiska queerperspektiv har bidragit till att definiera Umeåscenen. Och Bäddat för Trubbel ångar vildsint rakt in i kaklet. Vi ses den 18–19 juli, längst fram vid scenkanten!

alkberg_312MATTIAS ALKBERG har valt flera olika yttringar som var och en förbinds av hög kvalitet, idérikedom och en unik känsla för språklig finess. Nu heter bandet Södra Sverige och innehåller medlemmar från Fireside, In Solitude, Les Big Byrd, Statik Eyes och Eterkropp. Med den nya skivan som släpps i augusti visar man tydligt att det går att stå rakt även om det blåser åt fel håll. Mattias Alkbergs Begravning fyllde Dramaten i Stockholm, där publiken trillade av stolarna – nu sluter vi upp i Umeå för uppriktighet och allsång. (Dennis Lyxzén/Ny våg har curerat.)

frida_selander_312FRIDA SELANDER är en lika självklar och viktig del av grundkursen i Umeås musikscen, som matematik är i skolan. Hennes mörka röst är nära besläktad med konstnärssjälar som Patti Smith, Chrissie Hynde och Lucinda Williams och uttalar lyrik om gränslös kärlek. “Gubbqueer” har hon själv sagt om sin musik, med glimten i ögat. Hon är också en medlem av David Sandströms band, en annan kontext där hon får uttryck för sin geniala samtidskänsla.(Scharinska har curerat.)

baddatfortrubbel_312Få saker i livet går att jämföra med en livekonsert med BÄDDAT FÖR TRUBBEL. En del säger Masshysteri och KSMB. Andra en smäll på käften på första skoldagen. Ett cykellopp utför ett stup. Bandet som låter ordet och punken få tala fritt i musiken. Som vill ge sina fans allt, oavsett om det är på en liten skumt doftande pizzeria i Arlöv eller på Roskildefestivalen. Och så alltid gör. Det här är inte New York, det här är Bäddat för Trubbel. (Dennis Lyxzén/Ny våg har curerat.)

Läs mer om det övriga artistutbudet under U x U Festival på http://www.uxufestival.com/artister/

 

Nominera en kompis – vinn festivalpass!

Ni har väl inte missat Umeå2014-tävlingen där du kan nominera någon som du tycker förtjänar att få gå på festivalen? Sista dag att tävla är nu på söndag 22 juni!

Läs mer här: http://umea2014.se/2014/06/uxu/

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | U x U får tre starka nytillskott