bloomea

Publicerat 9 juli, 2014

Blomstrande Umeå

Blomsterfestivalen Bloom den 11–13 juli 2014 skapar ett blomstrande Umeå med en mångfald av aktiviteter, färger och medverkande. Bland annat besöker den internationellt kända landskapsarkitekten Ulf Nordfjell festivalen. Under denna fullspäckade helg erbjuds ett brett utbud av trädgårdhändelser, både från lokalt och internationellt håll.

– Det är roligt att kunna ha en festival ett år som detta, inte bara för att det är kulturhuvudstadsår utan för att vi också inviger våra nya älvsparker. Det är viktigt med nätverksbyggande och samtidigt visa på mångfalden av gröna upplevelser i staden, säger stadsträdgårdsmästare, Anna Flatholm, Umeå kommun.

Bloom kommer att bestå av mängder av blommor och många konstnärliga installationer, allt från en hängande trädgård till ett äppelkonstverk. Festivalen får besök av Ulf Nordfjell, en av världens mest kända landskapsarkitekter och som är arkitekten bakom den nybyggda Rådhusparken. Han kommer och föreläser om sitt arbete och inviger Rådhusparken fredag 11 juli.

På Rådhusesplanaden byggs en kinesisk trädgård och besökarna får även chansen att möta tio japanska trädgårdsdesigners som bygger en japansk mossträdgård. Festivalen har många olika inslag av trädgårdsdesign, konst, musik, föreläsningar, mat från världens alla hörn, film och kulturella möten som ska locka ung som gammal.

Festivalen invigs 11 juli
Fredag 11 juli inleds blomsterfestivalen med överraskningar i Umeå centrum. Under förmiddagen kan besökarna bland annat delta i en parkvisning och vid 12-tiden en föreläsning med landskapsarkitekten Ulf Nordfjell. Själva invigningen sker på Rådhustorget vid 14-tiden tillsammans med årstidsinvigningen Giessie.

Invigningsprogrammet forsätter under hela helgen 11–13 juli med aktiviteter som bland annat parkernas dag med visningar i stadens parker, en planterings-workshop i Broparken samtidigt som barnen erbjuds upplevelser vid Västerbottens museum.

Många medverkande
Festivalen samarbetar med institutioner, ideella föreningar inom odling, design och film, privatpersoner, stadsbiblioteket, förskolor, utbildningar, seniorverksamhet, internationella samarbeten med Xian i Kina och Komatsu City, Japan.

Konstnären Emma Karp Lundström medverkar i Bloom och inviger den renoverade potatiskällaren i Hörnefors med sitt potatiskonstverk ”Kvinnfolk” under lördag 12 juli.

Upplevelser hela året
Umeå kommun bjuder besökarna på en minnesvärd festival med härliga upplevelser och inspiration för både Umebor och besökare. Festivalen är ett bidrag till kulturhuvudstadsåret 2014. Under hela 2014 sker en rad olika aktiviteter i och kring Umeås parker och trädgårdar.

Mer information: www.umea.se/bloom

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Blomstrande Umeå