Publicerat 15 juli, 2014

Dansen som mötesplats

I oktober 2013 fick dansprojektet Different, But Still the Same en kulturskjuts av Umeå2014. Föreställningen som utmanar fördomar och normer hade nyligen premiär i Seychellerna. Nu bjuds unga i Västerbotten in till workshops.

Different, But Still the Same är ett internationellt kultur- och dansutbyte mellan Hampus Bergenheim, Umeå och Denis Rose, Seychellerna, och hade nyligen premiär i Seychellerna. Två killar gör en scenisk gestaltning för att uppmärksamma och ifrågasätta globala frågeställningar och föreställningar som formar våra villkor i vardagen på båda sidorna av jordklotet.

– Målet med projektet är att belysa hur vi alla är olika, men samtidigt lika, genom att ifrågasätta föreställningar rörande etnicitet, normer och sexualitet med dans som verktyg, säger Hampus Bergenheim.

Under juli-augusti 2014 kommer Hampus Bergenheim resa runt i Umeåregionen och ge kreativa och skapande dansworkshops för unga inom ramarna för projektet Different, But Still the Same. De planerade datumen är Norrbyskär den 17 juli, Lyckebo den 6 augusti, Vindeln den 17 augusti och Vännäs den 23 augusti, men fler tillfällen kan tillkomma. Under workshopsen kommer Hampus Bergenheim att dela med sig av sina kulturella och konstnärliga erfarenheter, från både Sverige och Seychellerna, samt presentera konceptet skapat under utbytet.

– Det är ett internationellt utbyte i dans- och koreografi, samt ett möte i våra gemensamma frågeställningar. Med mänskliga rättigheter som utgångspunkt utmanas fördomar som handlar om norm, sexualitet och etnicitet, säger Hampus Bergenheim.

Efteråt är förhoppningen att kunna samverka med de lokala medarrangörerna, så att ungdomsgrupperna får möjlighet att följa upp workshopen – dels den dans som prövats, dels de diskussioner som skapats.

Mer information om projektet

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Dansen som mötesplats