westin_312

Publicerat 2 juli, 2014

Klirr i kassan – men kulturen har många andra värden

Kultur kan ge klirr i kassan. Men lika viktig är den mänskliga och kunskapsmässiga tillväxten. Det framkom när Region Västerbotten och kulturhuvudstadsåret Umeå 2014 på tisdagen arrangerade ett seminarium om hur kultur ska värderas.

Umeå 2014 har sedan utnämningen till kulturhuvudstad fått kritik för att ta pengar från vård, skola och omsorg. Något Marie-Louise Rönnmark, kommunalråd, bestämt förnekar.

– Pengarna som investerats har vi redan fått tillbaka. Kultur får oss dessutom att tänka i nya vägar och att våga tänka annorlunda, betonade hon när frågan diskuterades under Almedalsveckan i Visby, tisdagen den 1 juli 2014.

Ökade gästnätter
Kulturen som tillväxtfaktor diskuteras flitigt. Också vilka beräkningsmodeller som används. Enklaste effekten att mäta är antalet gästnätter på hotell och campinganläggningar som under årets första fyra månader ökade med hela 14,6 procent. Det ger klirr i kassan.

– Vi ser ett ökat intresse. Många vill hit. Inte minst läggs många konferenser i anslutning till olika event, berättade Anna Wikholm på Visit Umeå.

Men allt kan inte mätas i pengar. Kultur skapar även mänsklig och kunskapsmässig tillväxt.

– Konsten är också viktig för att skapa diskussioner och debatter, betonade Marie-Louise Rönnmark.

Historiskt perspektiv
Lars Westin, professor på Centrum för regionvetenskap, CERUM, vid Umeå universitet, gav ett historiskt perspektiv och förklarade olika tillväxtfaktorer. Att Umeå är den enda staden i Norrland som kraftigt växer befolkningsmässigt kan ha sin förklaring i kulturella yttringar och att bygden inte drabbats av naturresursernas förbannelse.

– Städer med en stark gruv- eller skogsnäring fastnar ofta i den typen av produktion vilket hämmar övrig utveckling. Eliten vill inte släppa kontrollen över den ränta som råvarorna genererar.

Därför gäller det, enligt Westin, för städer som vill växa att våga utmana eliten genom kreativa skapelser som förstör och förändrar gamla strukturer. En hög genomströmning av människor, mångfald, en svag elit, inget dominerande politiskt parti, nya idéer och goda kontakter med Stockholm är några av Umeås framgångsfaktorer, enligt Westin.

Umeå 2014 är bra för hela Västerbotten anser länsturistchef Annika Sandström och hänvisar till statistik som visar ett ökat antal gästnätter på länsbasis under året ökat med 4,4 procent. Umeå har slagit alla rekord och fortsätter att öka.

Ge plats för det lågmälda
Gunilla Samberg- konstnär och ansvarig för installationen Convoy i Almedalen, menade att begreppet kulturdriven tillväxt reducerar kulturens värden.

– Det lågmälda poetiska som inte direkt går att omsätta i snabba cash försvinner i samhällsbruset och konsten ska inte ha ett ekonomiskt raster över sig. Även konstnärer som inte är entreprenörer, måste få en chans menade hon.

Nina Björby (S), kulturberedningens ordförande i Region Västerbotten menade att det nya och viktiga just nu i samband med Umeå2014 är att kulturen och kulturens roll blir synlig.

– Aldrig har kultur varit så omdiskuterat som nu, fastslog Nina Björby.

Seminariet livesändes på webben och kan ses i efterhand på vår Bambuserkanal. Filmen är uppdelad i flera sektioner, varav den första kan ses här nedanför.

Foto: Patrick Trägårdh

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Klirr i kassan – men kulturen har många andra värden