sommarmat

Publicerat 11 juli, 2014

Sommarens rätt är färgglad och vegetarisk

Institutionen för kostvetenskap vid Umeå universitet uppmärksammar kulturhuvudstadsåret genom att låta studenterna ta fram recept som är baserade på de åtta samiska årstiderna. Den femte rätten är vegetarisk pumpapolenta.

När de skapat sina recept har studenterna utgått från Åsa Simmas beskrivningar av årstiderna. Så här skriver hon om sommaren, kontemplationens årstid:
Den korta men dock ljusa sommaren håller människorna och renarna vakna. Kalvar skall märkas, renarna får äntligen ta del av jordens grödor, de skall äta sig starka för att överleva, de skall snart pryda sig med den vackra sträva höstpälsen, renhornen växer, vi betraktar hur renens hållning tilltar.

Studenten Tony Lundins tankar om årstiden och receptet:
Jag inspirerades av hur sommaren beskrivs som den växande årstiden, den kraftfulla och den ljusa. Jag ville uttrycka det med starka färger i grönt och rött och med den orangefärgade polentabottnen som symboliserar den starkt lysande sommarsolen.

Receptet

Vegetarisk pumpapolenta
(4 portioner)

Polenta
En matpumpa (ca 1300 g) med orange fruktkött (butternut, muscat eller hokkaido)
2 dl polenta
1,5 dl vatten
85 g lagrad hårdost (präst, västerbottens eller liknande)
0,5 tsk torkad libbsticka
1,5 tsk salt
rapsolja till stekning

Sallad
200 g svarta bönor (om torkade används, blötlägg 100 g i rikligt med vatten dagen innan)
3-4 st röda paprikor
2 st syrliga äpplen
100 g purjolök
1-2 dl rostade pumpakärnor

Vinägrett
3 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk honung
Salt och svartpeppar

Grönärtshummus
3 dl frysta gröna ärtor
1 msk dill
Saft från 0,5 lime
Salt och svartpeppar

Tillagning

  1. Om torkade svarta bönor används, häll av blötläggningsvattnet och fyll på med nytt vatten. Koka därefter tills de blir mjuka (ca 45-60 min). Används konserverade, se steg 5.
  2. Dela pumpan i bitar och koka tills den blir mjuk (ca 10 min). Häll av kokvattnet men spara 1,5 dl i en skål. Mixa pumpan slät och tillsätt kokvattnet (vid behov), libbsticka och salt.
  3. Häll i polenta och vatten i en kastrull och koka upp. Tillsätt den mixade pumpan. Riv osten och tillsätt i polentan. Koka polentan tills den blir riktigt hård och vispa kraftigt för att undvika att den bränner fast i botten. Skölj av en värmetålig form med kallt vatten och häll därefter upp polentan. Ställ åt sidan så länge och kolla så att den blir fast.
  4. Rosta pumpakärnorna och ställ åt sidan.
  5. Skär tunna skivor av paprika och tärna äpplena. Hacka purjolöken fint. Häll grönsakerna i en skål. Skölj av de svarta bönorna och tillsätt i salladen.
  6. Vispa ihop olivolja, äppelcidervinäger, dijonsenap, honung, salt och peppar. Blanda vinägretten med salladen.
  7. Tina gröna ärtor, blanda i hackad dill, limesaften, salt och peppar och mixa tills den blir slät.
  8. Stek polentan tills den får färg i rapsolja. För att få en fastare stekyta, tillsätt mer olja.
  9. Lägg upp polentan på en tallrik. Lägg därefter sallad ovanpå och toppa med grönärtshummus och rostade pumpakärnor.

Läs mer om projektet

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Sommarens rätt är färgglad och vegetarisk