Publicerat 14 juli, 2014

Spelsugen? Ta en promenad längs älven!

Umeå2014 har placerat ut fem nystämda pianon längs Umeälven. De är utsmyckade av konstnären Marc Strömberg och fria att använda för alla spelsugna.

Pianona ställdes ut i samband med att blomsterfestivalen Bloom invigdes och kommer att få vara kvar hela sommaren till glädje för Umeåbor och besökare. Deras placering ska förhoppningsvis inspirera till spontana konserter i det gröna.

Konstnären Marc Strömberg har valt att karva in sina motiv på pianona istället för att måla, för hållbarhetens skull.

– Tekniken har fått stå tillbaka för budskapet. Stilen är primitiv och naiv, men tydlig och direkt, berättar Marc.

Han har gestaltat ett antal heta ämnen i Umeå; en uppmärksammad våldtäkt som ledde till Fatta!-kampanjen, rivandet av ”Apberget” och byggandet av shoppinggallerian Utopia, Umeås samiska förflutna (döljandet, och sedan upphissandet), byggplanerna på Hamrinsberget samt de militanta veganaktionerna.

– Jag hoppas med de här motiven att få till spontana diskussioner vid första anblick. Eldiga argumentationer till tonerna av ett vackert pianostycke. Umeå personifierat: Politik och kultur hand i hand, menar Marc Strömberg.

Pianona, som både fungerar som musikinstrument och konstverk, kommer att stå utomhus under sommaren, oavsett väder och vind.

Pianonas placering:
Strandpromenaden (cirka 400 meter uppströms gamla bron)
Broparken
Döbelns park
Konstnärligt campus (cirka 150 meter nedströms Bildmuseet)
Öbackaparken (cirka 500 meter nedströms Bildmuseet)

pianokarta2

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Spelsugen? Ta en promenad längs älven!