Publicerat 1 juli, 2014

Voices of Umeå till Berlin

Singing Instruments! – fem interaktiva musikinstrument skapade av Anders Lind – ställs ut i Berlin i sommar. Instrumenten ingår i Anders Linds konstnärliga forskningsprojekt och visas på Felleshus, de nordiska ambassadernas säte och kulturcentrum i Berlin, den 3 juli t o m den 1 oktober.

En byrå, en cykel och en skateboard är några av de saker som har byggts om till instrument och som besökarna kan spela på under utställningen. Anders Lind, tonsättare och konstnärlig ledare vid institutionen för estetiska ämnen vid Umeå universitet, berättar om instrumenten:

– Jag har använt vardagliga föremål som alla redan kan hantera, med en mekanik som jag naturligt kunde koppla samman med olika musikaliska parametrar.

Singing Instruments! visades för första gången på Västerbotttens museum i höstas. Instrumenten har nu valts ut till utställningen Play Nordic, som sätts upp och produceras av de nordiska ambassaderna i Berlin. Målet med projektet är att stärka den nordiska musikens varumärke, skapa nya möjligheter för nordiska musikskapare i Tyskland och att främja den nordiska musikexporten. Anders Lind hoppas att besökarna ska utforska och testa instrumenten.

– Med Singing Instruments! ville jag åstadkomma en lekfull plattform för skapande av experimentell musik, där alla oavsett musikalisk bakgrund har möjlighet att delta.

Instrumenten som visas i Berlin skapades ursprungligen för utställningen Singing Instruments! i samarbete med Interactive Institute, och ingår i Anders Linds konstnärliga forskningsprojekt Voices of Umeå.

För mer information, kontakta:
Anders Lind, tonsättare och konstnärlig ledare
Institutionen för estetiska ämnen vid Umeå universitet.
anders.lind@umu.se
090-786 74 53
070-655 18 22

 

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Voices of Umeå till Berlin