va0

Publicerat 11 augusti, 2014

”Det kommer att bli minnesvärt”

Med en gigantisk utomhusscen, jättar och blodshämnd som tema kan Elektra bli Norrlandsoperans mest minnesvärda produktion någonsin.
– Det här blir något vi kan berätta för våra barnbarn, säger regissören Carlus Padrissa.

Endast dagar återstår till premiären för utomhusoperan Elektra och det enorma scenområdet på Umestans kaserngård sjuder av aktivitet. Grus skottas, träbjälkar flyttas och vid kanten av scenområdet tornar några ståljättar upp sig och övervakar i tysthet.

Strax intill det stora scenområdet hålls en pressträff för inbjudna medier och visst märks det att de inblandade är taggade inför den stundande premiären:

– Jag har nog aldrig hört orkestern spela så bra någonsin. Jag känner mig som ett barn i en godisaffär, säger den upprymde chefasdirigenten Rumon Gamba, som för övrigt även dirigerat Norrlandsoperans årstidskonserter.

Själva idén till Elektra som utomhusopera föddes 2010 när den relativt nytillträdde operachefen Kjell Englund ville ta tillvara på kulturhuvudstadsårets visioner inför 2014.

– Vi bestämde oss tidigt för att göra en utomhusopera. Men vilken? Jag fastnade för Elektra som är svår, både musikaliskt och konstnärligt, men träffar djupt. Temat på blodshämnd är dessutom aktuellt än i dag, poängterar Kjell Englund.

Hyllar Umeås engagemang
De katalanska scenkonstexperterna Las Fura dels Baus kopplades tidigt in tack vare sin långa erfarenhet av storskaliga livefrämträdanden, men trots 35 år i branschen är detta en helt ny utmaning.

– Vi vet fortfarande inte hur slutresultatet kommer att se ut. Men det här blir något vi kan berätta för våra barnbarn, säger en entusiastisk Carlus Padrissa som regisserar det sceniska framträdandet.

Han passar även på att rikta en stor eloge till staden Umeå och dess invånare:

– Alla här har hjälpt till oerhört mycket för att göra det här projektet verklighet. Redan när vi landade i Umeå första gången blev vi varmt välkomna och kände oss genast del i det europeiska kulturhuvudstadsåret. Elektra är och känns verkligen som en produkt där alla varit delaktiga, säger Carlus Padrissa.

Höjdrädd Elektra
Ingela Brimberg som spelar Elektra säger att rollen är en dröm som för bara några år sedan kändes omöjlig att förverkliga.

– Rollen som Elektra är en av de absolut svåraste inom operan. Jag är på scenen hela tiden, vilket är en enorm utmaning i sig. Sen tillkommer fler saker som försvårar, så som utomhusmiljön, det faktum att jag är instängd i mina kläder hela föreställningen samt att jag avskyr höjder, skrattar Ingela Brimberg.

Elektra har premiär den 14 augusti 2014.

Bilder från presskonferensen:

elektrapk_1

Carlus Padrissa, regissör och Esteban Munoz, biträdande regisssör, berättar om utmaningarna med föreställningen.

elektrapk_2

Ingela Brimberg spelar Elektra och kommer, trots sin höjdrädsla, att befinna sig sex meter ovanför marken.

elektrapk_3

Rumon Gamba dirigerar den 75 man stora orkestern med säker hand. Orkestern kommer faktiskt befinna sig inomhus i ett hus intill.

elektrapk_4_1

Scenytan blir över 200 meter djup. Till höger i bild skymtar läktarplatserna. Orkestern sitter i den gamla gymnastiksalen i direkt anslutning till kaserngården/scenen.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | ”Det kommer att bli minnesvärt”