pontare2

Publicerat 22 augusti, 2014

En dag att minnas i Bullmark

Det som började som en inspirerande idé för flera månader sedan är nu på väg att förverkligas. Lördag 30 augusti 2014 arrangeras Kulturkalaset i Bullmark med musik på tre scener, dansuppträdanden, workshops, marknad och en massa andra aktiviteter för hela familjen under hela dagen och kvällen. Det blir förmodligen den största kulturhändelsen i Bullmark någonsin.

Mer än 20 artister kommer att spela. Ett par av dragplåstren är den välkända artisten Roger Pontare (bilden), med en sångröst som behärskar allt från Sinatra och Motown till nordisk schlager-etno, och contrybandet Halm, som består av fyra tjejer som spelat tillsammans i fem år. I fjol släppte de sin första skiva och började turnera på allvar.

Kulturkalaset arrangeras av den ideella föreningen Furan, som bedriver verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Musikintresset bland dem är stort och de har till exempel startat bandet Hanz Ingvarz som uppträtt i många olika sammanhang. Hanz Ingvarz spelar allt från Harry Brandelius och Vikingarna till Metallica.

Idén till Kulturkalaset kom i samband med att Umeå blev utsedd till Europas kulturhuvudstad. De pratade ihop sig med ABF och Musikanten och skickade in en ansökan till Umeå2014 som beviljades.

Mångfald är ett honnörsord för Furan. De fyller sin gårdsplan och byggnader med en stor bredd på artister och musik, variation på workshops med innehåll, aktiviteter för stora och små. Deltagarnas olikheter, kunskaper och olika erfarenheter ska göra Kulturkalaset intressant och till en dag att minnas. Tanken är också att Kulturkalaset ska bli ett återkommande arrangemang vartannat eller vart tredje år.

– Resan hit har varit en fantastisk upplevelse med ett enormt engagemang från arbetstagare, hyresgäster, personal och alla andra som på olika sätt blivit involverade, skriver Furan i programhäftet för Kulturkalaset.

Bullmark ligger ungefär tre mil utanför Umeå. En buss kommer att gå flera turer mellan Norrlandsoperan och festivalområdet i Bullmark.

All information om Kulturkalaset finns på kulturkalasetbullmark.wordpress.com

Bilden: Roger Pontare. Foto: Berndt-Joel Gunnarsson.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | En dag att minnas i Bullmark