Publicerat 26 augusti, 2014

Folkfest inviger höstsommaren

Under Tjakttjagiessie – skördandets årstid – är det dags att ta sig an allt som fått gro under sommaren. Höstsommaren dukar upp med godsaker som Umeå Nycirkusfestival, en smakfestival, en storslagen jojkkonsert, ett mångfasetterat dansprojekt och ett konstprojekt som utforskar vår tids verkliga ödesfrågor. Allt invigs med en fest i Broparken.

När kulturhuvudstadsåret kliver in i Tjakttjagiessie – skördandets årstid – märks det att kulturaktörerna i Umeå använt sommaren till att ladda batterierna maximalt. Utbudet är fullmatat och nu är det dags att med nyvunna krafter hugga in på allt som erbjuds.

Heldagsinvigning
Invigningen av Tjakktjagiessie sker i Broparken klockan 14 – 15, då Umeå2014 dukat upp ett smakprov på vad som sker under årstiden. Scenen i Broparken fylls med gatuartisteri, nycirkus, varieté och jojk. Publiken får möta jonglören Johan Wellton, akrobaterna English Gents, rockringsdrottningen Jess Love, gummikvinnan Cronopia och svenska nycirkusartisterna David och Fofo.

Dessutom uppträder jojkare från konserten Väck upp jojken!, med artisterna Katarina Barruk, Hilda Länsman, Ante Kuoljok och David Anoar Holmestrand. Konferencier för invigningstimmen är Fransesca Quartey, regissör och teaterchef på Västerbottensteatern.

I samband med årstidsinvigningen inleder Umeå teaterförening den tio dagar långa Nycirkusfestivalen, med start klockan 12.00 i Broparken. Ta med picknickkorgen och kom!

I Broparken kan ni även träffa Survival Kit som är på plats med en särskild konstnärshusvagn där de berättar mer om deras kommande festivalarbete.

Årstidens höjdpunkter:

Umeå Nycirkusfestival, 29 augusti – 9 september
Tio dagar med ett myller av det bästa, häftigaste och mest spännande av nycirkus- och gatuartister från världens alla hörn! Nycirkusfestivalen är en inspirerande och kreativ mötesplats och folkfest som Umeå Teaterförening arrangerar. Ta del av det mest intressanta, utmanande och spektakulära inom konstformerna nycirkus, gatuartisteri och varieté.

Russuoh Vuölieb  – Väck upp jojken!, 30 augusti
En ny generation jojkare går loss i arkiven på jakt efter dolda kulturskatter. Med stöd av äldre mentorer gör ett 20-tal unga jojkare konstnärliga nytolkningar av musik som sedan länge tystnat. Konserten genomförs i en jättekåta vid Umeälven utanför Väven.

Survival Kit Umeå, 20 september – 19 oktober
Survival Kit berör ”överlevnadstematik”, som i bred form och med utgångspunkt i verk av samtida konstnärer tar itu med några av vår tids verkliga ödesfrågor. Konstverken har en stor variation i tilltal, perspektiv och teknik – film, teckning, performance, installationer och ljudverk skiftar från det poetiska till det kritiska eller lösningsorienterade.

Staden, 13 september – 20 september
Danskollektivet Nomodaco presenterar en annorlunda dansföreställning i installationsform. Liksom en stad rymmer en mångfald av uttryck, smälter det iscensatta och slumpmässiga samman  – och den verkliga staden och dess invånare blir en del av verket.

Umeå Smakfestival, 19 september – 21 september
Umeås centrum fylls med engagerade matföretagare. Street food blandas med lokala och regionala producenter, restaurangtorg, matmarknad och ett fullspäckat program! Matälskande besökare från när och fjärran får uppleva och smaka på de härliga råvaror som finns i regionen.

Tjakttjagiessie bjuder även på fler evenemang!
Se hela programmet i kalendern
och i Umeå2014-appen.

Se filmaren Oskar Östergrens tolkning av årstiden här nedanför:


Tjaktje-giesie / Early fall

Bilden: Katarina Barruk. Foto: Evelina Rönnbäck

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Folkfest inviger höstsommaren