kneedeep2014

Publicerat 12 augusti, 2014

Nycirkus för fullvuxna och för hela familjen

Umeå teaterförenings största satsning under kulturhuvudstadsåret är nycirkusfestivalen den 29 augusti – 7 september. Under tio dagar kommer vi att få se några av de bästa föreställningarna som genren har att erbjuda när sju kompanier kommer till stan för att visa spektakulär nycirkus från hela världen. Utöver föreställningarna blir det gatushower, workshops och seminarier.

En av föreställningarna är La Soirée, som har gästat Umeå tidigare och blivit en stor publiksuccé. Det är en kavalkad av internationella artister med starka scenpersonligheter, magi, humor och sexig satir. Den här gången spelas La Soirée i ett ”spiegeltent” på gården mellan Guitars och Balettakademien. Det är ett trätält inrett i jugendstil där det också kommer att finnas servering och bar. Scenen är liten och intim, och den som sett föreställningen tidigare vet att publikkontakten kan vara ganska direkt och påtaglig.

De unga franska akrobaterna i La Meute har skapat en nycirkusföreställning som är samtida och modern utan att tappa bort den klassiska cirkusens hårresande skicklighet.
– Även om humorn är en viktig del i våra föreställningar är det ju de risker vi tar som gör att publiken tycker om oss. Risktagande är själva fundamentet i vårt jobb som cirkusartister, säger Julien Auger från La Meute.

Johan Wellton är en av världens bästa jonglörer. Glitch är en helt ny föreställning och hans mest avancerade och påkostade någonsin. Med hjälp av specialeffekter, naturfenomen och ingenjörskonst ger han sig ut på ett nytt och outforskat äventyr.
– Jag vill krocka min ådra av pure entertainment med rå, sann berättelse från kärnan av min mänsklighet. Och sedan sätta eld på hela klabbet, säger Johan Wellton.

Rosa brus är en föreställning med gruppen Cauda om två unga människors kamp för att skapa balans i sitt förhållande – med sina egna kroppar som insats. Med dansen och akrobatiken som uttrycksmedel utforskas och gestaltas ett ungt pars stormiga förhållande.

I Knee Deep (bilden) utforskar fyra cirkusartister gränserna för den mänskliga kroppen i en föreställning som lyckas vara både brutal och poetisk på samma gång.
– Vi vill göra en cirkus som är på riktigt, vi gömmer ingenting. Publiken ska se svetten droppa från våra kroppar och glädjen i våra ögon, säger Jesse Scott från kompaniet Casus.

Festivalens stora familjeföreställning är Flown där publiken får följa en brokig skara cirkusartister bakom kulisserna i väntan på att ridån ska gå upp. Den prisbelönta gruppen Pirates of the Carabina är med sin blandning av livemusik, nycirkus, musikal, teater, ståupp och slapstick ett av Europas mest lovande unga kompanier just nu.

Afternoon of a foehn – Version 1 är en dans- och cirkusföreställning för barn och vuxna av och med franska La Compagnie Non Nova. Scenen fylls av dansande varelser, en viktig ingrediens är den tilltagande vinden och i skuggorna väntar ett monster…

Utöver föreställningarna blir det gatushower, workshops och seminarier, bland annat om utvecklingen av nycirkusen i Sverige och internationellt. Festivalen invigs med en familjepicknick i Broparken den 30 augusti klockan 12-16 då exotiska och skickliga nycirkusartister visar sina konster och där alla har möjlighet att själva prova på nycirkus.

Mer information på www.nycirkusfestival.se

Bilden: Knee Deep, Casus. Foto: Sean Young – SYC Studios.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Nycirkus för fullvuxna och för hela familjen