Publicerat 18 augusti, 2014

Vill göra nordliga rummet till nycirkusnod

Umeå Teaterförening är allt annat än blygsamma inför den stundande nycirkusfestivalen i Umeå.
– Vi gillar nycirkus! Vår målsättning är att etablera det nordliga rummet som nycirkusnod, säger projektledare Meta Tunell på Umeå Teaterförening.

I många år har Umeå Teaterförening vurmat för nycirkusen som konstform och under kulturhuvudstadsåret i Umeå passade man på att tänka storslaget.

– Med en tio dagar lång nycirkusfestival med seminarier, workshops, sju cirkuskompanier och 25 föreställningar varav flera gratis utomhusföreställningar är det här den största satsningen på nycirkus i Sverige någonsin, berättar en förväntansfull Meta Tunell under en presskonferens.

Höja nivån regionalt
När det gäller de konstnärliga ambitionerna har Umeå Teaterförening satt ribban högt.
– I Sverige är nycirkusen otroligt ung, till skillnad från i exempelvis Frankrike där cirkustraditionen är gammal. I Finland har man kommit längre än här men i Norge tror många fortfarande att cirkus bara handlar om djur, förklarar Meta Tunell.

Målsättningen är i grunden att göra hela det nordliga rummet till en nycirkusnod.  Det är mycket därför som Umeå teaterförening inte bara satsat på föreställningar utan även presenterar ett antal gratisseminarier och workshops under nycirkusfestivalen.

Bland annat håller Tilde Björfors, grundare av Cirkus Cirkör och Sveriges första professor i nycirkus, en föreläsning om sina erfarenheter. Övriga seminarier behandlar nycirkusens historia samt dess förutsättningar både i Sverige och på mer lokalt plan.

Ersboda i fokus
Nycirkusfestivalen rymmer även en särskild ungdomssatsning med namnet Street on Stage. Det är genom ett samarbete med Studieförbundet Bilda som man under en veckas tid håller workshops på Ersboda Folkets Hus för att inspirera, utveckla och utmana.

– Fokus blir på ungdomar och främst tonåringar. Vi blandar andra kulturyttringar som exempelvis parkour för att få fler att upptäcka cirkusen. Resultatet av veckans workshops blir en föreställning lördagen den 6 september där deltagare och proffs kommer att framföra det hela tillsammans, förklarar umeåsonen och nycirkusartisten Erik Glas som kommer leda projektet. Deltagandet är gratis men föranmälning krävs.

Invigs med familjedag i Broparken
Festivalen invigs officiellt den 30 augusti med en heldag i Broparken där det bjuds på allt från akrobatik och jonglering till prova-på-cirkus samt smakprov ur de längre föreställningarna som sker under festivalen.

Evenemanget sammanfaller även med kulturhuvudstadsårets sjätte årstidsinvigning, som även den sker i Broparken, kl 14-15.

De artistkompanier som kommer uppträda under nycirkusfestivalen är:
La Soirée
La Meute
Campagnie Non Novas
Pirates of the Carabina
Cauda
Casus
Johan Wellton

Läs mer på nycirkusfestival.se

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Vill göra nordliga rummet till nycirkusnod