Publicerat 18 september, 2014

Filmtrilogi under konstfestivalen Survival Kit

Konstnären Magdalena Dziurlikowskas tre filmer om relationen till sin mamma, kan ses i Vita Kuben på NorrlandsOperan från den 20 september. Konflikter, skratt och bisarra samtal flätas ihop med polsk historia och de känslor som uppstår när man lämnar sitt barndomsland. Utställningen är en del i den internationella konstfestivalen Survival Kit.

I filmerna Mother of Pearl (bilden), Porcelain Princess och The Polish Palace tar Magdalena på sig att beskriva relationen till sin mor på tre olika sätt. De är tre olika filmer med utgångspunkt i ett och samma tema; en konstvideo, en dokumentär och en bakgrundsfilm om sin polska historia. En startpunkt, tre sätt att berätta och gestalta, tre olika resultat. Filmerna är gjorda i samarbete med Niklas Rydén och producerade med stöd från Konstnärsnämnden.

I sitt konstnärskap arbetar Magdalena Dziurlikowska med video, foto och text. Kärnan i hennes verk är iscensatta dokumentärer där hon med vass blick ser på sig själv, sina problem och sitt konstnärliga arbete med en blandning av svart humor och djupt allvar. Genom sina projekt undersöker hon den moderna subjektiviteten där individen är besatt av det personliga och av en önskan om att göra sin röst hörd. Hon är en av drygt trettio konstnärer/konstnärsgrupper som deltar under festivalen Survival Kit. Några av Magdalenas bilder finns även med i fotoutställningen Tidens långsamhet och livets flykt på Västerbottens museum.

Survival Kit Umeå är en internationell festival för samtidskonst som vänder och vrider på frågor om överlevnad, både på ett lokalt och globalt plan. Festivalen öppnar den 20 september och bjuder på konst, musik, mat och film såväl som publika samtal, föreläsningar och seminarier. Festivalen arrangeras i samarbete med Survival Kit 6 i Riga. Under 2014 när båda städerna är europeiska kulturhuvudstäder genomförs två festivaler parallellt: först en i Riga följd av en i Umeå.

Läs mer om Survival Kit

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Filmtrilogi under konstfestivalen Survival Kit