Publicerat 24 september, 2014

Frostbyte vill bli Sveriges tredje största LAN

Frostbyte i Umeå siktar på att bli Sveriges tredje största LAN och datorspelsfestival. Ett viktigt mål är också jämställdhet, att få både killar och tjejer att delta, menar arrangörerna i en intervju med Infotech Umeå.

FrostByte 2014 är norra Sveriges största LAN-party och siktar med sina 800 datorplatser på att bli tredje största LAN-partyt efter klassiska Dreamhack i Jönköping och Birdie i Uppsala. Den 31 oktober till 2 november kommer Nolia i Umeå att fyllas med datorer, kablar och nätverk i ett arrangemang av föreningen UmeLAN.

Det blir fjärde gången gillt för Frostbyte i Umeå och datorspelshelgen växer för varje gång den går av stapeln.

– Vi har 800 datorspelplatser men totalt kommer vi att vara över 1 000 personer med alla besökare, säger Olle Sundin i arrangörsgruppen.

– För de som kommer med dator och spelar liknar det som tidigare FrostByte. Men i år har vi också brädspel, figurspel, cosplay och kortspel, det blir en ny dimension i år, säger Adam Dahlgren.

– Det är mycket av allt. Du måste ha 400 bord och 800 stolar, det ryms två stolar per bord. Och så måste du ha el och internet, säger Olle Sundin.

Alla välkomna

En viktig del, som arrangörerna betonar, är att Frostbyte ska stå för en atmosfär där alla blir sedda och känner sig välkomna.

– Det var något som jag fastnade för på en gång. Alla är trevliga, man kan prata med alla, det är gemenskap kring spelen, säger Elin Andersson, som varit med i arrangörsgruppen alla gånger som Frostbyte anordnats.

Jämställdhet ett viktigt mål

Jämställdhet är också en grundsten som blivit allt mer viktig för varje gång som Frostbyte anordnats. Inför höstens spelhelg har arrangörerna utbildat sig i Crossing Boarders metod Jämställdhetseffekten som tagits fram för att hjälpa organisationer och företag att nå målgrupper som annars är svåra att nå. För en datorspelsfestival handlar det bland annat om att nå fler tjejer.

– Vi riktar oss inte bara till gamergruppen killar, 13 till 25 år. Vi arbetar aktivt för att få in fler tjejer. För mig som feminist är det mycket viktigt, säger Annica Pedersen.

En del för att åstadkomma detta är att skapa en arrangörsgrupp där både killar och tjejer finns med.

– Sist jag räknade var vi runt 40/60. Det är ungefär tio tjejer i gruppen som är på 25 till 30 personer, säger Adam Dahlgren.

Snedvridna könsroller

Kritiken mot snedvridna könsroller i spel växer allt mer och det är något som arrangörerna för Frostbyte också instämmer i.

– Det finns så många felaktiga ideal i spel, med tjejernas kroppar som inte är realistiska. Inga tjejer vill ju bli porträtterade på det sättet, säger Annica Pedersen.

– Det är ju faktiskt helt sjukt och man kan undra hur utvecklarna tänkte när de gjorde så, säger Adam Dahlgren.

För att få en förändring på sikt är det därför viktigt att protestera och säga ifrån, menar arrangörerna.

– Om spelutvecklare märker att många tjejer spelar och engagerar sig så lär väl de som skapar spelen ta åt sig av det, säger Elin Andersson.

– Det är också viktigt att tjejer som spelar går vidare och börjar skapa spel själva, menar Adam Dahlgren.

Att få prova på spelutveckling och programmering är därför också en viktig del av Frostbyte.

Trefas och nätverk

Med bara några veckor kvar till spelhelgen måste nu logistiken fungera. De tidigare erfarenheterna av att anordna LAN har gjort att arrangörerna vet vad som behöver göras. Trefas ska dras ner från taket och kopplas ut till grendosor. Nätverk ska dras in med 800 portar och ip-adresser, något som bredbandsoperatören T3 sponsrar. Utrustning som tillräckligt antal switchar och kabel ska också finnas på plats när deltagarna väller in under den första speldagen.

– Anledningen till att jag ville vara med från början var att jag spelade mycket LoL (League of Legends). Det hade då aldrig funnits ett stort LAN här i Umeå tidigare och det är spännande att vara en del av det, konstaterar Elin Andersson.

Deltagarna kommer att kunna delta i turneringar i spel som Dota 2, CS:GO, League of Legends, Starcraft 2, Minecraft, i kortspelet Magic och matcher i Warlock. Dessutom kommer det att finnas en workshop med 3D-skrivare, robotprogrammering och en tävling i spelutveckling.

Första Frostbyte genomfördes i oktober 2012 med stöd av Kulturskjutsen från Umeå2014. Umeå kommuns kulturhuvudstadsutskott stöttar även arrangemanget FrostByte hösten 2013 och 2014 med 100 000 respektive 99 050 kronor.

Text och foto: Mikael Hansson, Infotech Umeå
(bilden har redigerats)

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Frostbyte vill bli Sveriges tredje största LAN