Publicerat 26 september, 2014

Fullt fokus på musik för barn och unga

Den 6–8 november fokuserar NorrlandsOperan lite extra på musik för barn och unga. YAM Session presenterar under tre dagar showcase-akter från hela Skandinavien, presentationer och diskussioner – allt med utgångspunkt i barn- och ungdomskulturen. Samtidigt har publiken i Umeå möjlighet att gå på fyra spännande familjeföreställningar.

I år är NorrlandsOperan värd för YAM Session, ett årligt internationellt evenemang för kreatörer som arbetar inom området musik för ung publik. Här träffas musiker, producenter, pedagoger och arrangörer för att knyta kontakter och uppleva musikproduktioner från hela Skandinavien som är riktade till barn och unga.

– Barn och unga är en viktigt målgrupp för oss och andra regionala musikinstitutioner i landet. Det känns bra att få möjligheten att visa upp smakprov ur ett antal föreställningar för landets arrangörer i ett showcaseformat. Alla får ut något av ett showcase – artister, arrangörer och producenter berättar Marco Feklistoff, chef på musikavdelningen.

I samband med YAM Session visas fyra föreställningar för hela familjen. Först ut på torsdag kväll är en familjeföreställningen med Zoobazar & Carmen Paris. En spansk världsmusikensemble av högsta klass som blandar musik från Medelhavsområdet med nya impulser. På fredag förmiddag ger NorrlandsOperan återigen den populära Bäbiskonserten – en musikupplevelse för de allra minsta och deras föräldrar. Under lördagen visas två föreställningar för hela familjen först framför den danska trion Body Rhythm Factory (bilden) högkvalitativ musik på okonventionella instrument som hinkar och vatten såväl som på kroppen och piano. Efter det bjuder föreställningen Mjandasj in till en mystiskt värld med jojk, konstiga danser och vackra melodier.

YAM session/Showcase arrangeras av NorrlandsOperan i samarbete med Estrad Norr, Jeunesses Musicales International, Kalmar Läns Musikstiftelse, Kultur i Väst, Kulturutveckling/Musik Landstinget Gävleborg, LMS Danmark, Länsmusiken i Stockholm, Musik i Blekinge, Musik i Syd, Musik i Uppland, Norrbottensmusiken, Rikskonsertene Norge, Scenkonst Sörmland, Scenkonstbolaget Musik, Västarvet och Kultur i Väst, Västmanlandsmusiken.

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Fullt fokus på musik för barn och unga