Publicerat 30 september, 2014

Känslofyllt i Blanche & Marie

Det närmar sig urpremiär för Norrlandsoperans Blanche & Marie som sätts upp den 10 oktober – samma kväll som årstiden Tjakttja invigs. Operan bygger på Per Olov Enqvists roman som kretsar kring nobelpristagaren Marie Curie och hennes väninna och assistent Blanche Wittman.

– Att arbeta fram den här operan har varit lite av ett konstnärligt laboratorium, där föreställningen kan ses som ett slags forskningsresultat, berättar regissören Elisabet Ljungar under en presskonferens.

Den passionerade kärleken är det centrala temat, som likt radiumstrålningen är en både omvälvande och förtärande kraft.

Handlingen utspelas under en spännande tid där den exakta vetenskapen går framåt, i stark kontrast med de gamla traditionerna och ett kraftigt patriarkalt samhälle där i stort sett enbart män styr allt. Där kliver Marie Curie upp i rampljuset och försöker balansera en yrkesmässig roll med att vara människa, en svår roll än i dag.

– Jag blev tagen av boken som berättar om några verkligt starka människoöden, konstaterar tonsättaren Mats Larsson Gothe.

Rollen som Marie Curie görs av NorrlandsOperans egen Susanna Levonen, medan rollen som Blanche Wittman sjungs av Charlotta Larsson. Båda solisterna berättar att arbetet med att utveckla rollerna varit en mycket överväldigande process, där de under resans gång tvingats ömsa skinn både en och två gånger.

– Kärleken kan inte förstås, den måste upplevas. Och särskilt känslosamt blev det när vi samkörde orkestern och sångare för första gången, konstaterar Charlotta Larsson.

Skräddarsytt för orkestern
Mats Larsson Gothe har till och från i tio års tid arbetat med Norrlandsoperans symfoniorkester, något som underlättar musikskrivandet.

– Det är en stor fördel att känna orkestern så bra som jag gör, eftersom jag då kunnat skräddarsy allt för musikerna och sångarna. Det var en verklig utmaning att hitta samma stämning i musiken som i boken. Jag har gett varje karaktär i operan ett personligt ledmotiv, och de har jag sedan blandat ihop som färger för att med större penseldrag kunna måla en helhet, förklarar Mats Larsson Gothe.

Blanche & Marie har urpremiär den 10 oktober, strax efter kulturhuvudstadsårets årstidsinvigning Tjakttja. För mer information och biljetter, se www.norrlandsoperan.se

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Känslofyllt i Blanche & Marie