Publicerat 12 september, 2014

Marknad i 1800-talsskrud

Helgen 20-21 september arrangerar Västerbottens museum en historisk marknad för första gången. Med deltagare i tidstypiska kläder, varor som humle och malt, och program skapas känslan av en marknadsplats så som den såg ut någon gång mellan åren 1870 och 1900.

– Vi rekonstruerar en marknad med anor från 1870 till 1900. Syftet är att förmedla historien, händelser och levnadsförhållanden kring den viktiga handeln som varit livsavgörande för människors överlevnad i våra trakter under flera tusen år, berättar projektledare Britta Lindgren Hyvönen.

Förutom försäljning av tidstypiska varor som skinn, humle, korn och kött, kommer också marknadsdagarna att innehålla musik, gudstjänst, föreläsningar och många berättelser. På plats finns prästen Mörtsell, smeden och horan. Berättarantikvarie Marianne Folkedotter ger en berättarföreställning om Adak-Ulla, en person som själv åkte med fora från Adak i Västerbotten till Mo i Rana i Norge för att sälja sina varor som hon egenhändigt tillverkat. Musiken i föreställningen är skriven och framförs av Sunniva Abelli på nyckelharpa.

Arkivstudier
För att förstå hur en marknadsplats kunde se ut, vilka som kom dit och vad som såldes och byttes, har Britta Lindgren-Hyvönen letat i arkiven.

– Det som överraskar mig mest är hur långt människor har åkt för att delta i marknader. De utsatte sig för stora risker när de färdades i väglöst land, ofta vintertid. Marknaden som mötesplats var ändå så viktig att man gav sig iväg. Området jag har undersökt sträcker sig från Finland i öster och Norge i väster. En handelsresa kunde pågå flera veckor, ibland månader.

Aktiviteter hela helgen
De som vågar och vill hälsas välkommen i tidstypiska kläder när de besöker marknaden. Britta Lindgren-Hyvönens önskan är att det ska kännas som en tidsresa för alla som kommer till museet denna dag.

Marknaden består av två delar. Det historiska marknadsområdet som är omkring de samiska vistena och höstmarknadsområdet som är från skolan och upp till dansbanan. Fröken Sandgrens fotoateljé har öppet under hela marknaden och besökarna uppmanas komma och bli fotograferad i 1800-talsutstyrsel. Det blir tunnbrödbakning i bagarstugan, musik och hästskjuts. dessutom är lekladugården och Minimus skaparverkstad öppna.

Hålltider lördag 20 september
11.00  Kyrkklockorna ringer och marknadshandeln börjar.
11.10  Marknadsinvigning, rundlogen.
12.00  Föreläsning Handelen mellom Tärna og handelshuset Meyer i Mo i Rana, Tormod Steen, Helgelands museum, i Wallmarksgården.
12.40  Föreläsning När Umeå lappmark var samernas land, Gudrun Norstedt, i Wallmarksgården.
14.00  Adak-Ulla, berättarföreställning med Marianne Folkedotter och Sunniva Abelli i rundlogen.
14-17  Workshop: MÄRKvärdig med Kravallslöjd. Monogrampärlning och diskussioner – drop in, utställningen Textil.
16.00  Marknaden slut för dagen.

Hålltider söndag 21 september
11.00  Marknaden öppnar.
11.00  Marknadsgudstjänst, Helena Elisabeth kyrka.
14.00  Adak-Ulla, berättarföreställning med Marianne Folkedotter och Sunniva Abelli i rundlogen.
16.00  Marknaden slut för dagen.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Marknad i 1800-talsskrud