Publicerat 25 september, 2014

Mats Öberg gästar Umeå Jazzfestival

Den 21 oktober slår Umeå Jazzfestival än en gång upp portarna. Årets upplaga är den 47:e i ordningen och bjuder i sedvanlig ordning på lokala och internationella musiker av absolut toppklass. Hedersgäst är pianisten Mats Öberg.

Umeå Jazzfestival har en gedigen historia och det är inget överraskande att utbudet är brett. Ett av årets mer intressanta samarbeten är med konstnären och jazzentusiasten Bill Olson, som inleder festivalen med sitt konstprojekt Bill 365.

Under jazzfestivalen genomförs även symfonikonserten Two of a kind, skriven av Umeåfödde Mats Gustafsson som inspirerats av samisk jojk och det nordliga rummet. Detta är Mats Gustafssons allra första symfoni.

Instrument av glas
Värt att nämna är också det internationella konstprojektet World of Glass som härstammar från Tallinn som var europeisk kulturhuvudstad 2011. I centrum står glasskulpturer som också fungerar som instrument, vilket bäddar för en både välljudande och visuellt vacker upplevelse. I projektet ingår även lokala glasblåsarna Anna-Carin Öhgren och Ulf Sankala.

Artistutbudet under den 47:e jazzfestivalen i Umeå är digert och det finns något för alla: Stjärnskottet Hailey Tucks magiska röst är som hämtad direkt från 30-talets jazzepok. Barnföreställningen Cataplufs musikaliska resa passar de yngre och Jazzlabbet lägger fokus på solopiano. Där uppträder även årets hedersgäst Mats Öberg, som i samband med jazzfestivalen lanserar ett nytt album med musik av Berndt Egerbladh.

Titta närmare på hela festivalprogrammet här

Under presskonferensen på Norrlandsoperan gav Mats Öberg ett smakprov av sin musik, här tillsammans med saxofonisten Jonas Knutsson.

Bilden: Mats Öberg. Foto: Andreas Ackerup

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Mats Öberg gästar Umeå Jazzfestival