mathostsommar

Publicerat 2 september, 2014

Recept på en uppiggande färgklick för höstsommaren

Institutionen för kostvetenskap vid Umeå universitet uppmärksammar kulturhuvudstadsåret genom att låta studenterna ta fram recept som är baserade på de åtta samiska årstiderna. Den sjätte rätten är rostad butternutpumpa med lax, tranbär och chèvre.

När de skapat sina recept har studenterna utgått från Åsa Simmas beskrivningar av årstiderna. Så här skriver hon om höstsommaren, skördandets årstid:
Ljuset, värmen, solen, regnet har lockat fram det främsta från jordens skafferi. Rentjurarna årståtliga, de gör sig klara för brunsten. Jorden tar fram gåvor, bär, örter, svamp till oss levande. Vi jagar. Vi samlar in det allra sista från givmildheten, jorden börjar nu avkläda sig.

Studenten Emelie Almroths tankar om årstiden och receptet:
Jag har utgått ifrån orden ”Jorden tar fram gåvor” från texten ovan. Höstsommar må vara den rikaste årstiden vad gäller mat och jag ville ta vara på detta med fina, smakrika råvaror som vi kanske sällan använder. Samtidigt är maträtten en uppiggande färgklick som speglar årstiden.

Receptet

Rostad butternutpumpa med lax, tranbär och chèvre
(4 portioner)

1 st Butternutpumpa
½ dl olivolja
1 msk honung
1 tsk salt
1 krm peppar

400 g laxfilé
2-3 msk matfett
1 bit chèvreost
1 dl torkade tranbär
1 påse ruccola

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela butternutpumpan på mitten, gröp ur mitten och spara kärnorna. Dela pumpan i mindre bitar och skär bort skalet. Riv på grövsta sidan på ett rivjärn eller i en matberedare.
  3. Blanda olivolja, honung, salt och peppar och blanda väl med den rivna pumpan. Sprid ut i ett jämnt lager på en smord ugnsplåt.
  4. Skölj av pumpafröna, torka av dem lätt och rosta på medelhög till hög värme tills de blivit bruna, rör om ofta så att de inte bränns, de bör inte vara för bleka eftersom de då blir sega. Lägg undan tills senare.
  5. Under tiden som fröna rostas, sätt in plåten med butternutpumpa i ugnen och låt rosta i ca 15 minuter. Rör gärna om någon gång under tiden.
  6. Hetta upp en stekpanna med matfett till medelhög värme och stek laxen i ca 3-5 minuter på varje sida tills den inte längre är genomskinlig i mitten. Salta och peppra efter smak. Dela laxen i mindre bitar.
  7. Blanda lax med butternutpumpan. Strö över chèvreost, rostade pumpafrön, tranbär och ruccolablad.

Läs mer om projektet

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Recept på en uppiggande färgklick för höstsommaren