Publicerat 26 september, 2014

Upplev Saras värld

Litteraturvetaren Annelie Bränström Öhman, Jon Svensson och Mattis Lindmark från HUMlab samt bildkonstnären Maria Sundström har tillsammans skapat en konstutställning baserad på Sara Lidmans dagböcker och annat arkivmaterial. Den visas i HUMlab-X på Konstnärligt campus den 5-19 oktober.

Sara Lidman, älskad författare och stridbar politisk ikon, satte Missenträsk på litteraturens världskarta. Hennes omfångsrika författararkiv finns samlat i Forskningsarkivet vid Umeå universitetsbibliotek. I den nya boken Stilens munterhet har litteraturvetaren Annelie Bränström Öhman gjort ett kommenterat urval ur Sara Lidmans dagböcker från den tid som kanske är hennes allra mest produktiva och framgångsrika år, 1975-85.

Tillsammans med Annelie Bränström Öhman och HUMlabs Jon Svensson och Mattis Lindmark har bildkonstnären Maria Sundström skapat en konstutställning, Levda läsningar, fyra audiovisuella gestaltningar av Sara Lidmans arkiv, av fotografi, rörlig bild och röster, baserat på Sara Lidmans dagböcker och annat arkivmaterial. Hon låter oss uppleva Saras värld, från skrivbordet i Missenträsk till två barns utforskande av gångtunneln Lev! vid Umeå centralstation.

Utställningen i HUMlab-X på Konstnärligt campus är öppen 5-19 oktober med vernissage söndag 5 oktober klockan 14.

Tisdag 14 oktober klockan 18:30 arrangeras en föreläsning i Bildmuseets Flex-hallen där Annelie Bränström Öhman, Maria Sundström och Jon Svensson samtalar om metoder och gestaltningsformer för ett konstnärligt utforskande av författararkivet som kunskapskälla. Moderator är Sara Meidell, Västerbottens-Kurirens kulturredaktör.

Utställningens sista dag, söndag 19 oktober, firas utgivningen av Annelie Bränström Öhmans nya bok Stilens munterhet. Sara Lidmans författardagböcker från Missenträsk 1975-1985. Eva Bonnier inleder finissagen klockan 14.

Läs mer om boken

Bilden: Annelie Bränström-Öhman, Jon Svensson, Mattis Lindmark and Maria Sundström. Foto: Johan von Boer.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Upplev Saras värld