Publicerat 15 september, 2014

Vävmässa i Umeå lockar världen

”Vävlust” är temat för ?Vävmässan den 18-20 september på Nolia i Umeå. Utställningar, föreläsningar, försäljning, kurser, workshops och annat drar besökare från bland annat USA och Japan.

Vävmässan, som anordnas av Svenska Vävrådet, har varit ett återkommande arrangemang sedan 1980-talet?. Med åren har mässan vuxit sig riktigt stor.
– Den brukar locka uppemot 10 000 personer. Till mässan i Umeå vet vi att det kommer besökare från Japan, USA, Tyskland och Holland plus våra grannländer.

Det är unikt i världen att ordna en vävmässa av den här storleken, säger Kerstin Askert, ordförande för Svenska Vävrådet.

Olika delar
Den kommersiella delen av mässan innehåller demonstrationer och försäljning av vävstolar och redskap. Där presenteras garner av olika slag samt vävda modeller och vävlitteratur för inspiration.

Den andra delen omfattar konferens med föreläsningar, kortkurser, textila utställningar och utflykter till textila mål i Umeå.

Utbildning
Ytterligare ett tema är utbildning. Omkring 15 olika utbildningar på olika nivåer ska visa upp sig på mässan.

– Svenska Vävrådet vill bevara intresset för och kunskapen om vävning. Därför stöttar vi skolor och utbildningar, säger Kerstin Askert.
Mässan i Umeå arrangeras i samarbete med Umeå kommun och Västerbottens läns hemslöjdsförening.

Läs mer på Vävmässans hemsida.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Vävmässa i Umeå lockar världen