Publicerat 3 oktober, 2014

Anja Pärson i urpremiär av dokumentär pjäs

Passa på att se världspremiären av den dokumentära gestaltningen Den tomma stolen torsdag den 13 november på Mänskliga rättighetsdagarna i Umeå.

Pjäsen skildrar de tio aktivister som har fått Per Anger-priset, regeringens pris för mänskliga rättigheter. Människorättsförsvararnas röster kommer att framföras av bland annat skidstjärnan Anja Pärson (bilden), författaren Carl-Johan Vallgren, skådespelaren Richard Sseruwagi och Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare för kulturhuvudstadsåret i Umeå.

För regi och manus står Hedda Krausz Sjögren, känd från produktionen av Seven, som handlar om sju kvinnliga människorättsaktivister. Världspremiären äger rum torsdag 13 november klockan 13, i samband med prisutdelningen av Per Anger-priset i Idunteatern, Umeå Folkets Hus.

Hur bemöta främlingsfientlighet?
Fler av årets seminarier under Mänskliga rättighetsdagarna kretsar kring ökningen av främlingsfientliga partier i Europa. I seminariet Why Hate? samtalar Europaparlamentarikern Soraya Post (FI), författaren Anna-Lena Lodenius och antropologen Brian Palmer med Barack Obamas rådgivare Kevin och Kitty Kurth. EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) deltar i ett seminarium om människorättskränkningar inom EU och i seminariet Varning för ras samtalar bland andra Joanna Rubin Dranger om antirasistiskt arbete och stereotypa bilder i kulturen.

Lokal samverkan för att motverka främlingsfientlighet
Regeringskansliet bjuder in till seminarium om arbete mot främlingsfientlighet för tjänstemän och politiker på lokal nivå samt för andra berörda aktörer. Goda exempel från bland annat Jokkmokks kommun och Sensus studieförbund presenteras. Vid seminariet kommer även exempelsamlingen Lokal samverkan mot intolerans, framtaget av Stiftelsen Expo, att introduceras. Seminariet avslutas med en praktisk workshop – hur kan vi samverka för att motverka intolerans? Antalet antal platser är begränsat, så föranmälan krävs. Seminariet äger rum fredag 14 november med start klockan 10.30, lunch ingår.

Om Mänskliga Rättighetsdagarna
Mänskliga Rättighetsdagarna har funnits i över tio år och är Europas största forum för mänskliga rättigheter. Konferensen arrangeras årligen och är ett icke vinstdrivande samarbetsprojekt mellan DemokratiAkademin, Diakonia, Fonden för mänskliga rättigheter, Föreningen Ordfront, Institutionen för Globala Studier vid Göteborgs universitet, Raoul Wallenberg Institutet vid Lunds universitet, Sensus studieförbund och Svenska Kyrkan. I år äger konferensen för första gången rum i Umeå och programmet genomförs med över 120 seminarier och debatter. Den lokala arrangörsgruppen i Umeå består av: Länsstyrelsen Västerbotten, Region Västerbotten, Umeå kommun, Umeå universitet och Umeå2014 – Europas kulturhuvudstad.

Mänskliga Rättighetsdagarna arrangeras i Umeå Folkets Hus den 13-15 november. Mer information om programmet finns på www.mrdagarna.se

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Anja Pärson i urpremiär av dokumentär pjäs