Publicerat 24 oktober, 2014

Blanche & Marie lever vidare

Blanche & Marie har spelats för utsålda hus på NorrlandsOperan och kritikerna har varit lyriska. ”Den bästa svenska operan på decennier” skrev DN. Tack vare oväntade bidrag från finansmannen Anders Walls stiftelse och Märta Beijers Stiftelse, bevaras nu föreställningen för eftervärlden genom en professionell videoinspelning.

– Jag hoppas att en högkvalitativ inspelning kan bidra till verkets spridning såväl i Sverige som internationellt, säger Anders Wall.

Den nyskrivna operan Blanche & Marie av Mats Larsson Gothe och Maria Sundqvist efter en roman av Per Olov Enquist, spelas just nu för fulla hus på NorrlandsOperan. För att bevara uppsättningen för eftervärlden fick NorrlandsOperan hjälp från oväntat håll.

Tack vare bidrag från Anders Walls Stiftelse och Kjell och Märta Beijers Stiftelse har nu en professionell filminspelning gjorts på plats. Därmed finns förutsättningar för att föreställningen i framtiden kan komma att visas på TV och ges ut på DVD.

Kjell Englund, VD och konstnärlig ledare på NorrlandsOperan, känner stor tacksamhet:

– Blanche & Marie är ett stycke modern operahistoria och den har berört många på djupet. Det känns naturligtvis vemodigt att vi nu går mot sista föreställningen. Detta glädjebesked har gett oss ny energi. Tack vara det generösa bidraget från Anders Walls Stiftelse och Kjell och Märta Beijers Stiftelse vet vi nu att vår uppsättning kan leva kvar!

Bilden: Susanna Levonen som Marie Curie i ”Blanche & Marie” med NorrlandsOperans kör i bakgrunden. Foto: Malin Arnesson.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Blanche & Marie lever vidare