Publicerat 16 oktober, 2014

Brasiliansk syn på naturen

Den brasilianska designduon Fernando och Humberto Campana är världskända för sina färgstarka, egensinniga och experimentella möbler influerade av traditionellt hantverk. Med inspiration från naturen har de nu skapat en platsspecifik rumsinstallation exklusivt för Bildmuseet i Umeå.

För Bildmuseet skapar Campanas en ny platsspecifik rumsinstallation, Woods, inspirerad av naturen och sammansatt av linhalm och trä.
– Vi har flyttat in naturen och budskapet är att låta den ta tillbaka sin givna plats bland människorna, säger Humberto Campana.

I sina möbler använder Campanas vardagliga material som rep, kartong, uppstoppade leksaksdjur, filt, bambu och plasttuber. Även i skapandeprocessen inför installationen på Bildmuseet har de närmat sig olika material med målet att använda dem på nya sätt, denna gång hämtade från den svenska naturen. De arbetar fritt och förutsättningslöst utan givna ramar och deras verk är resultatet av denna organiska process.

Fernando Campana och Humberto Campana är verksamma i São Paulo, Brasilien. De har bland annat arbetat med Victoria & Albert Museum i London, möbelmässan i Milano och Bejing Design Week. Deras möbler finns i samlingarna på Museum of Modern Art i New York och Centre Georges Pompidou i Paris. De har även skapat kostymer för Ballet National i Marseille och scenografi på Guggenheim i New York.

Installationen Campanas / Woods produceras av Bildmuseet och visas mellan 2 november 2014 och 8 februari 2015.

Bilden: Cabana+Campana © Edra

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Brasiliansk syn på naturen