uxu8

Publicerat 9 oktober, 2014

Framtiden för U x U

18-19 juli i år ägde den första upplagan av den nya musikfestivalen U x U rum i Umeå. Genomförandet av själva festivalen blev synnerligen lyckat, men antalet besökare blev mindre än vad arrangörerna hade räknat med. På grund av detta har arrangören idag ett underskott i kassan och arbetar för att finna en möjlig lösning. Men man ser ändå ljust på framtiden.

U x U-festivalens genomförande kunde inte gått bättre och omdömena från både besökare och artister, via sociala medier och även från nyhetsmedier, har varit mycket positiva. Det har strömmat in positiva mejl, sms och telefonsamtal sedan festivalen arrangerades. Det mesta i produktionsväg blev precis som festivalorganisationen hade tänkt sig och hoppats på – och även vädrets makter var på festivalens sida.

Underskott i kassan
Biljettförsäljningen och antalet besökare blev mindre än vad arrangörerna hade räknat med. Detta är en av orsakerna till att föreningen idag har ett underskott i kassan. Föreningen U x U Festival har sedan festivalen arbetat hårt för att finna en lösning till att kunna betala alla fordringsägare full ersättning, men det har nu visat sig vara omöjligt. Man har därför sökt hjälp av Ackordscentralen för att finna en frivillig uppgörelse mellan U x U och fordringsägarna, som till största delen är leverantörer som har arbetat under festivalen.

– Vi gör detta för att hitta en lösning och möjliggöra en ny festival 2015, säger Victor Hillebjörk som är initiativtagare till U x U.

Ser ändå ljust på framtiden
Inför den första festivalen har det tagits många initiala investeringar som i praktiken är förbetalda kostnader inför kommande år. Detta är också en del av orsaken till underskottet i föreningens kassa, men det är samtidigt något som kan komma festivalen till godo under flera år framöver.

– Det skulle kännas så synd om vi inte skulle kunna fortsätta att bygga vidare på den grund som nu finns för att etablera denna festival i Umeå. Vi är ett helt gäng med eldsjälar, fyllda av energi efter det lyckade genomförandet i somras, som känner ett starkt engagemang för att genomföra U x U Festival 2015. Nu när många stora kostnader för initiala investeringar är tagna och vi har testat festivalområdet så finns väldigt bra förutsättningar för att genomföra fler festivalarrangemang, säger Victor Hillebjörk.

Umeå ska ha en musikfestival av rang
Musiklivet i Umeå är en viktig del av stadens rykte ute i världen. Arrangörerna är därför fortfarande övertygade om värdet av att Umeå får en årligt återkommande musikfestival som U x U, vilket många också håller med om. Man tror även att man på sikt ska kunna locka de 20 000 besökare som man ursprungligen har siktat på och menar att de investeringar som är gjorda från offentligt håll då kommer att betala tillbaka sig flera gånger om.

Just nu pågår även förhandlingar med finansiärerna inför en eventuell festival 2015. Victor Hillebjörk kommenterar:

– Det finns goda förutsättningar för att arrangera en riktigt bra festival 2015, bara vi finner en lösning på årets underskott. Viktiga nyckelaktörer bland sponsorerna har redan tackat ja till att medverka ifall det blir en ny festival nästa sommar.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Framtiden för U x U