garbo

Publicerat 29 oktober, 2014

Greta Garbo till Umeå

Sveriges största filmstjärna genom tiderna kommer till i Umeå när Ottiliana Rolandsson framför delar ur hennes pjäs I Was Greta Garbo på Kvinnohistoriskt museum i januari. Hon får en kulturskjuts av Umeå2014 för arbetet med att översätta pjäsen till svenska.

Första framförandet med ett urval från pjäsen sker på Kvinnohistoriskt museum i januari 2015. Fokus kommer att vara på genus, identitetsskapande och de historiska aspekterna av Greta Garbos liv. Det blir också museets första experiment med interaktiva föreläsningar, eftersom pjäsen kommer att följas en diskussion med publiken, ledd av museets chef Maria Perstedt. YNK Produktions kommer att filma evenemanget och göra materialet tillgängligt på nätet.

– Ikonen Greta Garbo förändrade världen och hon ger ringar på vattnet än idag, säger Ottiliana Rolandsson. Pjäsen har betytt mycket för svenskar i Kalifornien.

Översättningen till och uppläsningen är två avgörande steg för att kunna sätta upp pjäsen i sin helhet på svenska i Umeå och andra städer med start hösten 2015. Pjäsen har tidigare översatts till både finska och spanska.

Foto: Mark A. Vieira, Starlight Studios Los Angeles.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Greta Garbo till Umeå