Publicerat 8 oktober, 2014

Kvinnohistoriskt museum – det första och enda i sitt slag

Den 22 november invigs officiellt Kvinnohistoriskt museum i Umeå – det första i Sverige i sitt slag. Museet ska i sin verksamhet och i sina utställningar fokusera på kvinnors historia och ha frågor om kön och makt, identitet och historia som genomgående perspektiv.

Museet ska fylla igen vita fläckar och tomrum i historieskrivningen. Genom att lyfta fram olika kvinnors erfarenheter, minnen och berättelser ur det förflutna skapas en delvis ny historia – om och för fler, ett vidgat kulturarv.

En plats för reaktion, aktion, skratt och debatt
– Givetvis tar museet avstamp i det förflutna, men ska också röra om i samtiden. Med nya historiska perspektiv ska museets utställningar beskriva och utmana de idéer, normer och strukturer som idag begränsar kvinnors och mäns livsval och möjligheter. Låter det politiskt korrekt, lite tråkigt? Inte alls, vad du än förväntar dig kommer du att bli överraskad!, lovar Kvinnohistoriskt museum.

Museets allra första utställningar är en vandring genom historien, ända fram till vår egen samtid. De handlar om idéer om manligt och kvinnligt, åldrande, makt och hierarkier. Utställningarna talar till många sinnen och är fyllda med färg, ljud, ljus, bild, film samt oväntade scenografier och häpnadsväckande konstverk.

Museet gläntar på portarna redan kvällen den 21 november, i samband med sista årstidsinvigningen av Kulturhuvudstadsåret 2014.

Bilden: Från öppningsutställningen. Foto: David Hodge och Hi-Jin Hodge.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Kvinnohistoriskt museum – det första och enda i sitt slag