Publicerat 27 oktober, 2014

Mästare från Transylvanien kommer till Umeå

Den andra pianoaftonen i serien Beethoven Inspires äger rum den 20 november och framförs av den rumänske pianisten Eduard Stan. Kvällen anordnas i samarbete med Rumänska kulturinstitutet.

Få tonsättare har gjort så djupa avtryck i musikhistorian som Beethoven. Både tonsättare och lyssnare har så väl inspirerats som hänförts av hans musikaliska geni och skaparkraft genom åren. Under vinjetten Beethoven Inspires i höst kommer vi få höra exempel på hur några berömda tonsättare har påverkats av Beethoven.

Pianisten Eduard Stan föddes i Brasov i Transylvanien och flyttade som elvaåring till Tyskland. Han fick sin musikaliska skolning på Musikakademien i Hannover där han studerade för Arie Vardi. Han har en omfattande repertoar med allt från den klassiska pianolitteraturen fram till moderna tonsättare och har spelat i de stora arenorna som till exempel Carnegie Hall i New York, Kennedy Center i Washington, Konzerthaus i Wien och Salle Cortot i Paris. Eduard Stan har gjort omfattande inspelningar av den rumänske tonsättaren George Enescu och grundade Enescu-festivalen i Heidelberg 2005. Han har även ägnat sig åt orkesterdirigering.

Projektet Beethoven Inspires genomförs i Umeå av Swedish Clementi Society tillsammans med Umeå kammarmusikförening, Umeå stadsförsamling och Tegs församling. Konserten med Eduard Stan den 20 november är ett samarbete med Rumänska kulturinstitutet. På programmet står Beethovens Pianosonat nr 31 Ass-dur op. 110, George Enescus Pianosvit nr 2 D-dur op. 10 och Franz Schuberts Pianosonat nr 21 B-dur D 960.

Mer information

Foto: Sergiu Iczkovits

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Mästare från Transylvanien kommer till Umeå