Publicerat 21 oktober, 2014

Uruppförande av Mats Gustafssons första symfoni

I samband med Umeå Jazzfestival uruppför NorrlandsOperans Symfoniorkester jazzsaxofonisten Mats Gustafssons första symfoni. Den är också en av kulturhuvudstadsårets årstidskonserter.

Saxofonisten Mats Gustafsson härstammar från Umeå och inför kulturhuvudstadsåret fick han uppdraget att skapa ett nytt verk för uppförande under Umeå Jazzfestival 2014. Det blev en symfoni, hans allra första. Den beskrivs som ett ljudpoem baserat på samisk joik komponerat för saxofon, turntable och NorrlandsOperans Symfoniorkester.

Mats Gustafsson arbetar med experimentell musik och kreativ rock. Han har drygt 2000 internationella konserter och 200 skivproduktioner bakom sig och är ett världsnamn inom jazzen. Förutom de egna banden The Thing, Swedish Azz och Fire har han jobbat med bland andra Sonic Youth, Peter Brötzmann, Jim O’Rourke, Otomo Yoshihide, Bob Hund, Merzbow och Barry Guy. Han har också samarbetat mycket med konstnärer, dansare, skådespelare och poeter.

Konserten Two of a Kind inleds dock med ett annat verk där det nordliga rummet varit inspirationskälla för upphovsmannen, Arktisk Svit skriven av den nu bortgånge Umeåsonen Berndt Egerbladh. Den uruppfördes 1969 men är nu arrangerad för orkester och gruppen Swedish Azz av NorrlandsOperans tidigare konstnärlige ledare, tonsättaren Jonas Forssell.

Konserten är en del av Umeå Jazzfestival 2014 och den ingår även som den sjunde i sviten av årstidskonserter framförda av NorrlandsOperans Symfoniorkester under kulturhuvudstadsåret i Umeå.

Läs mer på www.norrlandsoperan.se

Bilden: Mats Gustafsson. Foto: Rikkard Häggbom.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Uruppförande av Mats Gustafssons första symfoni