Publicerat 20 november, 2014

Elever utforskar och visar sin närmiljö med foto

Genom workshops, besök på utställning och praktiskt arbete har tre förskoleklasser i Umeå fått utforska sin närmiljö med fotografi under kulturhuvudstadsåret. Projektet avslutas med en utställning med elevernas egna foton av sina utvalda platser.

Där jag finns är ett Skapande skola-projekt där tre skolor i Umeå kommun arbetat tillsammans med fotograf Henrik Olofsson. Alla förskoleklasser fick anmäla intresse att vara med i projektet och av dessa valdes tre skolor ut för att delta; Hedlundaskolan i centrala Umeå, Stöcke skola i en större by, Rödåsels skola i en liten by.

Eleverna har fått inblick hur det är att arbeta som fotograf och de har pratat fotografi och bild, och de har själva fotograferat. Fotograf Henrik Olofsson besökte alla tre klasser vid tre tillfällen under vårterminen.

– Detta projekt med barnen är nog bland det roligaste jag gjort. Att ha förmånen att få tillbaka så mycket kreativ energi och nyfikna frågor från barnen slår allt! Vi har löst uppgifter och testat fotografering tillsammans, samtalat om allt mellan himmel och jord och sanningen är den att jag lärde mig nya saker själv vid varje träff med klasserna, säger Henrik Olofsson, fotograf.

Eleverna har också besökt en fotoutställning på Sune Jonsson Centrum för Dokumentärfotografi – där de dels fick se Sune Jonssons egna bilder av platser och människor i Västerbotten från 60-talet och Tom Juslins bilder tagna på samma platser år 2013.

Utställningen med elevernas egna bilder pågår från 21 november till 14 december 2014 i kulturhuset Väven i Umeå med vernissage måndag 24 november klockan 10.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Elever utforskar och visar sin närmiljö med foto