Publicerat 28 november, 2014

Film på många olika sätt

Fredag 5 december startar Umeå Europeiska Filmfestival. Under nio dagar kommer det att bli långfilm, kortfilm, dokumentärer, familjefilm, skräcknatt, regissörsbesök, filmquiz och mycket annat.

Umeå Europeiska Filmfestival är fortsättningen på MOVE. Med nytt namn och en europeisk profil vill festivalen ge plats för en mångfald av intressanta filmröster, från centrum och från periferin, kända som okända. Det blir ett brett program med fokus på den europeiska filmen och festivalens tre grundteman Jämställdhet inom filmbranschen, Det lokala samt Film & samtal.

Invigningsfilm är den franske regissören Martin Provosts Violette (bilden) som porträtterar författaren Violette Leduc, nära vän till Simone de Beauvoir. Det är en skildring en kvinna som jobbade hårt men som också försökte ta sig fram i samhället och kanske, kanske hitta någon som älskade henne. Martin Provost besöker festivalen.

Andra gäster är Liliana Torres som visar sin regidebut Family Tour, Anna Odell som vann bästafilm-guldbagge tidigare i år för Återträffen, koreografen Kersti Grunditz och allkonstnären Carl-Johan De Geer.

– Vi ska mötas och tala film med regissörer både från Västerbotten och andra delar av Europa, skriver festivalproducenterna Karin Johansson och Sarah Wennerberg i programboken.

Årets vinnare av Guldpalmen i Cannes, den över tre timmar långa Winter Sleep av turkiske regissören Nuri Bilge Ceylan, kommer att visas liksom långfilmer från Nederländerna, Slovenien, Rumänien, Estland, Tyskland, Finland, Spanien och många andra länder.

UEFF menar att en filmfestival ska innehålla film på många olika sätt:
– Det har vi tagit fasta på i år. Årets specialvisning med ”sing a long” är ett nytt grepp som vi tycker ska bli lite extra spännande och kul!

Under första helgen gästar också den samiska festivalen Dellie maa, som visar film och konst producerade av urfolk världen och erbjuder ett intressant och gediget program som även inkluderar samtal och musik.

Det blir dessutom skolbio, vardagsvisningar, intressanta lunchsamtal, korta stumfilmer från 1920-talet för att hylla den bortglömda feministiska filmskaparen Germaine Dulac och förstås en skräcknatt som pågår i hela tolv timmar.

Festivalen arrangeras av Folkets Bio Umeå i samarbete med Film i Västerbotten och äger rum 5-13 december. Filmerna visas på stora scenen och i biosalongerna i kulturhuset Väven samt i Folkets bios gamla lokaler på Gärdesvägen.

Läs mer på www.ueff.se

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Film på många olika sätt