Publicerat 21 november, 2014

Grönskans nyanser i Katarina Leymans Klarinettkonsert

Nu är det dags för uruppförandet av Katarina Leymans Klarinettkonsert. Verket är skrivet för solisten Stefan Harg och framförs av NorrlandsOperans Symfoniorkester den 27 november. Som så ofta inspireras Katarina Leyman av det visuella, denna gång den gröna färgen.

Katarina Leyman är NorrlandsOperans hustonsättare och har tidigare skrivit två verk för uruppförande av NorrlandsOperans Symfoniorkester. Nu är det dags för det tredje: Klarinettkonsert med Stefan Harg som solist. Det är hennes första solokonsert.

– Jag har länge velat skriva en solokonsert för min ofta återkommande samarbetspartner Stefan Harg, berättar Katarina Leyman.

Katarina Leyman har förutom komposition även studerat målning och skulptur – färg, struktur, form och rörelse är för henne formskapande element även i musiken. Som ofta i Katarinas arbete är den ursprungliga impulsen visuell, denna gång den gröna färgen. Verkets undertitel är Verdure, av latinets viridis, som betyder grönska.

– Klarinettens rörlighet och flexibilitet förmår gestalta alla grönskans nyanser: från ljus, frisk, intensiv, livlig och energisk – till mättat frodig, enhetlig, gråskymrande torr, mörk och tung, säger hon.

Katarina Leyman antog uppdraget som NorrlandsOperans hustonsättare 2012. Hennes första verk i den rollen var Transient Skies (2012) som nominerades till Musikförläggarnas pris 2013. Det andra verket, Roller Coaster Super 8, inspirerat av Lisebergs berg- och dalbana, direktsände SR P2 i januari i år.

Stefan Harg är internationellt erkänd som solist, kammar- och orkestermusiker jämte världsledande musiker och dirigenter. Många tonsättare har skrivit för honom såsom Berio, Ligeti och Libby Larsen. Hans TV-program kring Mozarts klarinettist Anton Stadler är en av de mest sedda kulturdokumentärerna de senaste åren.

NorrlandsOperans Symfoniorkester dirigeras av Damian Iorio. Vid konserten framförs även musik av Sjostakovitj (Festuvertyr) och Allan Pettersson (Symfoni nr 7).

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Grönskans nyanser i Katarina Leymans Klarinettkonsert